Krismöte med polisen efter stenkastning

Sverigedemokraterna menar att polisen inte gav dem tillräckligt stöd när de utsattes för stenkastning i Stenhagen. Nu kräver de åtgärder.

Uppsala kommun 11 september 2019 17:00

Under lördagen förra veckan hade representanter från Sverigedemokraterna med tillstånd från polisen ställt upp ett tält vid Sankta Maria kyrka i Stenhagen. Detta för att höra närboendes åsikter om det islamiska center som det finns planer på att bygga i närheten. Under tiden de var där kom larm till polisen om att personer kastat ägg och sten mot partimedlemmarna.  
Nu menar Sverigedemokraterna att polisstyrkan som kom till platsen inte gjorde nog för att förmå stenkastarna att sluta. – Det var bland det mest frustrerande och kränkande jag har varit med om. Polisen var bitvis på plats, men valde att avstå från att gripa de få gärningsmännen, säger Simon Alm, ordförande för SD Uppsala, i ett pressmeddelande. 
Nu har partiet bjudit in polisen till ett krismöte för att diskutera det inträffade. Mötet ska äga rum på torsdagen.

Jonas Eronen, presstalesperson vid polisens region Mitt, har inte tagit del av Sverigedemokraternas önskemål. Han har en annan bild av vad som inträffade vid SD:s tält. 

– Vi fick larm om stenkastning och åkte dit. Efter en bedömning på platsen kallades ytterligare en enhet dit. Stenkastarna försvann och poliserna lämnade platsen. Då kom de som kastade sten tillbaka, säger han. 

En enhet stannade under resten av sammankomsten och stenkastningen upphörde, enligt Jonas Eronen. 

Inför till exempel demonstrationer har polisen alltid en dialog med arrangörerna. Detta för att arrangemanget ska flyta på så bra som möjligt.

– Sammankomster med tillstånd ska genomföras, det är det som gäller, säger Jonas Eronen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Efter nya poängtappet: "Det får inte hända"

Uppsala

Norge rödlistar Uppsala – krav på karantän

Östhammar

Polisens vädjan efter stöldhärva: "Vem äger ringarna?"

Brott & Straff

Person skjuten utanför Vita huset

Uppsala

Polisen larmades om smällar i Gottsunda

Visa fler