Invigningen av 100-huset skjuts upp – igen

För tredje gången i ordningen senarelägger Region Uppsala invigningen av sjukhusets nybygge.

Uppsala kommun 20 september 2019 14:13

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle 100-huset – även kallat J-huset – ha invigts den 15 mars i år. Efter att legionellabakterier påträffades i flera av husets kranar sköts emellertid invigningen upp till den 31 augusti. För ungefär en månad sedan kom emellertid beskedet att invigningen skulle dröja ”minst fem veckor” till, eftersom bakterienivån i vattenledningarna fortfarande var för hög. Och nu skjuts den alltså återigen på framtiden.

– Det går inte att säga när problemet är löst. Nu gör vi nya tester och om cirka två veckor har vi tillräckligt med svar för att kunna analysera resultaten, säger Jonas Eriksson, teknikchef på Fastighet och service-förvaltningen vid Region Uppsala.

Under året har bakterierna bland annat bekämpats med klor, men eftersom det inte har gett önskvärt resultat menar Jonas Eriksson att regionen efter den kommande analysen kan komma att vidta nya åtgärder.

– Ett alternativ är att behandla med enzymer, som äter upp bakterierna i ledningarna. Men det kan också bli så att vi behöver installera ett nytt system för husets kallvatten. Och det tar betydligt längre tid.

Vad hade kunnat göras för att undvika de här problemen?

– Vi borde kanske ha granskat de upphandlade projektörernas planer för vattensystemet noggrannare från första början, säger Jonas Eriksson och fortsätter:

– Jag känner ett stort ansvar för att det har blivit såhär. Nu måste vi leva upp till skattebetalarnas och allmänhetens förtroende genom att lyckas få bort bakterierna med nästa åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Morfin för sjuka barn stals och byttes ut: "Hemskt"

Uppsala

Regionen skyndar på införandet av psykiatriambulans

Speedway

Nu får jag väl gömma mig i Hallstavik

Hälsa och sjukvård

Ingen Nobelprisutdelning i Stockholm i år

Bandy

Så mår Siriusstjärnan efter skadan mot VSK

Visa fler