Skeppet har bogserats bort från Fyrisån

Restaurangbåten Skeppets tid i Fyrisån verkar vara över. På söndagsmorgonen bogserades fartyget bort.

Uppsala kommun 17 november 2019 09:54

Det var vid klockan 09:30 på söndagsförmiddagen som Rolf Hamilton tittade ut genom fönstret i sitt hem i Kungshamn, i närheten av Flottsund, och såg en bogserbåt med Skeppet på släp.

– Jag har ofta cyklat förbi båten vid Kungsbron och undrat vad som ska hända med den. Nu var det en ren slump att jag såg den åka förbi, sade Rolf Hamilton, som tidigare har arbetat som fotograf på UNT.

Vid 09:45 kunde han inte längre se restaurangbåten från sitt fönster.

Ser det ut som att den ska stanna i någon av hamnarna vid Skarholmen?

– Nej. Som det verkar är den på väg längre bort.

Över en timme senare – runt klockan 10:50 – såg en Uppsalabo bogserbåten och Skeppet passera förbi Krusenberg, cirka fem kilometer från Fyrisåns utlopp i Ekoln.

– Det gick väldigt långsamt – max fem knop, sade Uppsalabon, som vill vara anonym.

Det är i nuläget oklart vart Skeppet ska flyttas. UNT har sökt den person som för en vecka sedan rapporterades bli ny ägare av båten och som till SVT sade att den skulle ”flyttas, renoveras och åter tas i bruk”. Transportstyrelsen uppgav då att de hade gett avslag på en ansökan om att flytta Skeppet.

– Problemet var att det enligt ansökan var ett fritidsfartyg som skulle fungera som bogserfartyg, vilket inte är tillåtet, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson när UNT når honom på söndagen.

Han säger sig inte ha möjlighet att kontrollera om Skeppet under den senaste veckan har fått en ny ansökan godkänd, men menar att det inte är omöjligt.

– Jag vet att vi har varit i kontakt med ägaren, så det kan mycket väl vara så. Om bogserfartyget är ett yrkesfartyg ser vi inte några problem med att flytta båten.

Den Uppsalabo som såg bogseringsarbetet på nära håll vid Krusenberg är emellertid skeptisk till att det faktiskt är ett yrkesfartyg som flyttar Skeppet.

– Jag är ändå en van båtmänniska och jag har svårt att tro att det är ett yrkesfartyg. Det ser ut som en gammal fiskebåt som har gjorts om till fritidsbåt.

Vid klockan 12:20 passerade Skeppet Erikssund, som sjövägen ligger cirka 2 mil från Fyrisåns utlopp i Ekoln. Från Erikssund är det ungefär sju kilometer till Sigtuna.

Klockan 15 rapporterar läsaren Per Blomkvist att Skeppet passerat Stäket Kalhäll. Det betyder att båten lämnat Uppsalas farvatten.

                                                                                                                                                

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer
Uppsala kommun

Bildextra: Skeppet lämnar Uppsala

Uppsala kommun

Skeppet får ny ägare men står kvar

Uppsala kommun

Ny svävare till Uppsala sjöräddningssällskap

Uppsala kommun

Transportstyrelsen: "Otillåten bogsering"

Älvkarleby kommun

Grundstött fartyg fick bärgas