Vems är skorna utanför kommunhuset?

"Var är Hassan?", "Var är Hamid?". De övergivna skorna utanför kommunhuset i Heby ska påminna om de ensamkommande ungdomar som utvisats till Afghanistan.

Heby kommun 17 oktober 2019 19:09

Tre par skor står placerade vid entrén till kommunhuset i Heby. I veckan som gått har flera förbipasserande frågat sig vem skorna tillhör och vem som ställt dem där. Först på nära håll syns de lappar som är fastknutna i skosnörena.

"Var är Hamid?", frågar det ena paret. "Var är Ali?", frågar det andra.

Det är nätverket "Nu är det nog" som ligger bakom skoaktionen, som genomförts på ett flertal orter i landet under hösten. Syftet är att uttrycka besvikelse över hur samhället har hanterat de ensamkommande afghanska ungdomarna som flytt till Sverige de senaste åren.

– Det är våra familjemedlemmar som tvångsutvisas till kriget i Afghanistan. Vi är många familjer där ungdomarnas skor står kvar i hallen, kläder och skolböcker ligger kvar, men ungdomarna har tvingats lämna Sverige, säger EvaMärta Granqvist, en av grundarna till nätverket.

"Var är Hassan?" står det bland på skorna i Heby, betyder det att de har tillhört en Hassan?

– Så kan det mycket väl vara, eller också har de ställts ut symboliskt för att påminna om Sveriges behandling av de här ungdomarna. Jag har själv ställt ut skor som tillhört en av mina tidigare familjemedlemmar, fast på en annan ort.

Hebys kommundirektör Emma Burstedt har förstått via nätet att skorna vid kommunhusets entré är del av en nationell protest.

– Eftersom det är en fredlig protestaktion som inte stör vår verksamhet så har vi låtit dem stå kvar denna vecka, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ledare

Uppsalabor, slarva inte i kampen mot corona!

Politik

Regeringens besked räddar stora tävlingar i Sverige

Politik

Löfven om las-frågan: Ta det lite lugnt

Hälsa och sjukvård

Krav på läkarintyg återinförs

Samhälle och välfärd

Sagostund utsatt för nynazistiska attentat

Visa fler