Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

På författaren Gösta Knutssons födelsedag fylldes Uppsala stadsbibliotek av olika Pelle Svanslös-aktiviteter. Mark Levengood, Maya Runhagen och Erna Knutsson deltog i stipendieutdelningen.

Uppsala kommun 12 oktober 2019 17:55

I Skattkammaren på Uppsala stadsbibliotek pågick högläsning ur Pelle Svanslös-böcker; barnvagnsparkeringen utanför var överfull. I Mallasalen, en trappa upp, satt besökare på varje stol när en snutt tecknad Pelle-film visades. 

– Det här var premiärvisning av en kommande Pelle-film, sa Mats Fromme, vd för Sagogränd, som förvaltar rättigheterna för den svanslösa katten och även delar ut Våga-vara-snäll-stipendiet –  i år för sjätte gången. 

Stipendiet ska gå till någon som arbetar med barn och delar Pelle Svanslös grundvärdering om allas lika värde. 

– Det anses inte tufft att vara snäll. Man måste vara modig för att våga vara snäll, sa Mark Levengood som var konferencier.  

– Upptäcker man mobbing är det viktigt att inte bara prata med den som blir mobbad utan också tala med mobbaren, sa Uppsalabon och Årets nätängel 2018, Maya Runhagen, när det var hennes tur på scenen. 

Erna Knutsson, förebilden för Maja Gräddnos var också där. Mark och hon har känt varandra sedan 1997 då han var SVT Dramas biträdande chef och tog initiativet till att Pelle Svanslös blev adventskalender. 

– Första gången jag träffade Erna var jag nervös, jag skulle ju be henne om att få spela in Pelle-kalendern. Men vi kom snabbt överens, sa Mark Levengood. 

Stipendiet på 46 500 kronor delades ut till Borgarskolan i Luleå som arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös. Det gör att eleverna utvecklar större förståelse för varandras olikheter. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

”Fruktade det värsta” – familjens bil fattade eld under färd

Hälsa och sjukvård

”Jag har nära till tårarna när jag tänker tillbaka”

Uppsala

Bilbrand på Tycho Hedéns väg

Innebandy

Sirius succé bara fortsätter

Fotboll

Siriusduo kan förstöra för sitt gamla lag

Visa fler