Annons

Boendet där du får sätta din egen prägel – på riktigt

ANNONS. I ett väl valt läge i stadsdelen Rosendal i Uppsala växer ett bostadsprojekt fram som inte är likt något annat i Sverige. Här väljer du dina kvadratmeter och vad du vill göra med dem – välkommen till RAW Rosendal!

Uppsala 10 juni 2020 16:47
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Drömmer du om att få skapa ditt eget boende? Att få ta vid där det roliga börjar och bestämma hur många kvadratmeter sovrummet ska vara, om du ska bygga en trea istället för en tvåa, och om takhöjden ska vara fem meter, eller om du rentav hellre vill ha din bostad i två plan istället för ett? Du som går igång på tanken att forma ditt boende fritt och där förarbetet redan är gjort, har nu möjligheten – i bostadsprojektet RAW Rosendal i hjärtat av just Rosendal i Uppsala. 
   I flera europeiska länder har man redan byggt flerbostadshus under konceptet ”Open buildning”, där man som bostadsköpare investerar i ett visst antal kvadratmeter som man har möjlighet att disponera hur man vill. Nu kommer alltså konceptet till Uppsala. 

Redan 2012 åkte den svenska arkitektduon Oliver Thornton och Johan Berg till Finland för att titta närmare på ett Open building-projekt, och de båda såg omedelbart en rad fördelar med boendeformen, inte minst hållbarhetsrelaterade. 
   – De som väljer att flytta in i ett Open building-hus vill kunna vara med och påverka, vilket gör att man är engagerad och känner mer starkt för sitt boende. Dessutom är det många som flyttar in och ska forma sina egna bostäder samtidigt, vilket leder till att det blir en stark gemenskap. Den sociala hållbarhetsaspekten med denna typ av boende är tydlig, säger Oliver Thornton, arkitekt och VD för RAW Property. 
   Friheten för de som flyttar in att kunna påverka planlösningen fullt ut, i kombination med att huset är byggt i kvalitetsmaterial – till stor del i betong – gör också att man väljer att bygga om och anpassa sitt boende efter livets olika skeden.
   – Den här typen av boende ger bättre förutsättningar och ökade möjligheter att bo kvar över längre tid, understryker arkitekt Johan Berg, som tillsammans med Oliver bildade arkitektbyrån BergThornton Arkitekter 2012. Arkitektduon är de som tagit fram bostadskonceptet RAW Property.

Något de flesta som väljer att köpa bostad i ett Open building-projekt i regel har gemensamt är nyfikenheten, och viljan att kunna påverka själv. Ett bostadsköp i RAW Rosendal innebär att du får en etta på allt från 29 till 170 kvadratmeter med framdragen el, ett fullutrustat badrum och ett kök med basal utrustning. 
   – Du kan flytta in i bostaden som den är eller bygga vidare precis som du önskar. Gillar du betong kan du behålla väggar, golv och tak som de är, annars är det lätt att måla, lägga golv och bygga rum precis som du önskar, förklarar Oliver.
   En som såg tjusningen med ett boende i RAW Rosendal i ett tidigt skede var Axel Stolt, 30, som valde att köpa en bostad på 60 kvadratmeter.
   – Jag älskar tanken på att få sätta min egen prägel på min bostad. Här kommer jag få stora fönster och balkongytor samt dubbel takhöjd så jag har möjlighet att bygga loft. Ett av mina största nöjen nu är att fundera och skissa på hur jag ska disponera bostadsytan. Som det ser ut nu så tänker jag bygga sovloft, men också behålla den dubbla takhöjden i en del av bostaden. Jag gillar betong, så jag kommer behålla stora ytor i det skicket. En trappa kan vara en uttrycksfull del i en bostad, så jag ser fram emot att utforma den upp till loftet, berättar Axel entusiastiskt.

Även fastighetsmäklarna har gått igångbostadsprojektet RAW Rosendal och deras nyskapande koncept, och Riksmäklaren i Uppsala är de som fått förtroendet att förmedla bostäderna.
   – Vi har ett stort hjärta i nyproduktion, och det känns väldigt rätt för oss att vara med och förändra synen på nyproducerade bostäder – från det strikt anpassade till svensk standard till något där du kan styra över det mesta i din bostad själv, säger Ulrika Lööf, VD på Riksmäklaren i Uppsala.
  Hon ser också stora fördelar med att varje bostad är slutbesiktigad och klar när köparen får tillträde.
   – Här kan du anpassa din bostad helt efter dina egna behov och önskemål, utan att behöva förhålla dig till standardregler som hur stort sovrummet ska vara eller åt vilket håll det ska vara beläget, konstaterar Ulrika.

Under våren gick bostadsutvecklaren Besqab in och blev majoritetsägare i RAW Property, något båda parter ser stora fördelar med.
   – RAW är ett ungt och ambitiöst bolag med ett annorlunda koncept inom bostadsmarknaden som vi tyckte var både spännande och intressant. Eftersom bostäderna också säljs i sitt grundutförande kan priset hållas nere, och då får du ändå en bostad av mycket hög kvalitet. Det här gör att fler kan komma in på bostadsmarknaden, vilket också är något vi gärna vill vara med och bidra till, säger Albert Koistinen, Besqab, samt styrelseordförande i RAW Property
   Oliver Thornton, VD på RAW fyller i:
   – Vi är både glada och hedrade att en så pass stark aktör inom bostadsbranschen gått in och bidragit med långsiktig trygghet både för bolaget och för bostadsköparna. Besqab ger oss också utökade möjligheter till vidare utveckling, både i Uppsala och i andra städer i Sverige där vi planerar att etablera konceptet, avslutar han.

RAW Rosendal

Byggstart: September 2020
Inflytt: Q3 2021
Antal lägenheter: 50
Storlek: 29–170 kvm

Vill du veta mer om RAW Rosendal? 
Kontakta Carolina Sohlberg på Riksmäklaren i Uppsala:
070-548 08 04
carolina.sohlberg@riksmaklaren.se
 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på UNT. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.

RAW Property
Annons
RAW Property

De flyttar in i innovationsprojektet i Rosendal