Omstridd crosshall blir lastbilsförvaring

Crosshallen i Tierp som varit en byggarbetsplats i flera år ska nu användas som lastbilsgarage. Även hyresgäster med koppling till Microsoft kan komma att flytta in.

Tierps kommun 16 november 2019 11:00

– Det är viktigt att vi kan lösa den här situationen så snart som möjligt så att vi inte har en tom hall som bara kostar pengar, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

Planen är att crosshallen ska börja användas i januari 2020 som garage och plats för körundervisning av Högbergsskolans motorprogram.

För att det ska bli möjligt måste hallen färdigställas. Enligt Roger Kjetselberg, vd på det kommunala bolaget Tierpsbyggen som äger fastigheten, återstår fortfarande en hel del att göra i hallen.

– Belysningen är ännu inte på plats och markarbetena är inte klara, säger Roger Kjetselberg.

Han förklarar att målsättningen är att allt ska bli klart till årsskiftet.

– För oss som fastighetsägare är det angeläget att hallen används. Det underlättar och är bättre när det gäller drift och underhåll än en hall som står tom, förklarar Roger Kjetselberg.

Enligt vad tidningen erfar så har några av de underleverantörer som kommer att vara verksamma vid datajätten Microsofts anläggningar i Gävle och Sandviken varit på plats i Tierp för att titta på crosshallen, det halvtomma elevboendet Högbergsparken och den gamla brandstationen.

– Det stämmer att vi haft företag som varit här och tittat, säger Randi Graungaard. 

Redan 2013 började det planeras för en crosshall i Tierp. Tre år senare började hallbygget i de norra delarna av Siggbo handelsområde av det Borlängebaserade bolaget Qlur. Samma år skrev kommunen och bolaget ett 15-årigt hyresavtal med en årshyra på 600 000 kronor. Avtalet har löpt på sedan dess med hyresutbetalningar från kommunen.

Qlur fick sedan ekonomiska problem vilket gjorde att Tierpsbyggen köpte crosshallen 2018 för sex miljoner kronor.

– Hyresavtalet följde med i köpet vilket är ett normalt förfarande. Det innebär att Tierps kommun i dag betalar hyra till oss, säger Roger Kjetselberg.

Högbergsskolan kommer att betala 150 000 kronor i årshyra för en fjärdedel av lokalen. Övriga delar står ännu tomma. Den ursprungliga planen, att hallen skulle användas av de elever som går motocrossprogrammet, är inte aktuell längre. 

– Det utbildningsprogrammet håller på att avvecklas efter ett politiskt beslut. Men finns det någon privat aktör som vill bedriva motorträning så får vi ta ställning till det, säger Randi Graungaard.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Kommunen krävde tillbaka socialbidraget men får nobben

Fastighetsaffärer

Gård i Östhammars kommun såld till nya ägare

Dans

Dans och konsert i Lancashiresmedjan

Fastighetsaffärer

Hus på 93 kvadratmeter sålt i Uppsala - priset: 3 950 000 kronor

Fastighetsaffärer

Nya ägare till hus i Heby - prislappen: 2 000 000 kronor

Visa fler