Västafrikanskt gäng etablerar sig i Uppsala

Polisen misstänker att det kriminella västafrikanska gänget Black Axe håller på att etablera sig i Uppsala.

Uppsala kommun 23 oktober 2019 20:40

Black Axe är enligt polisen ett våldsamt kriminellt nätverk med bas i Nigeria som kontrollerar människor genom att hota dem med svart magi, något som SVT Nyheter Uppsala var först med att berätta om.

Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius bekräftar deras misstankar om gängets etablering för UNT.

– Vi har byggt en lägesbild på beslag och information vi fått in. Vi ser att de försöker etablera heroin här, med risken att vi får en ny heroinvåg. Det är ingen jätteepidemi just nu, men vi har sett hur heroinet dyker upp på gatorna, säger han.

Black Axe är enligt Jale Poljarevius en våldsam gänggruppering som utöver narkotika även sysslar med prostitution och kontrollerar människor med hjälp av "voodoo".

– De använder sig utav "black magic", en voodoo-variant. De hotar personer som tror på detta med att de kommer utöva svart magi mot dem för att få dem att göra saker. De kanske också är rädda för konsekvenser av att prata med oss, säger Jale Poljarevius.

Vad innebär det i praktiken?

– För oss spelar det ingen roll, jag tror inte på sånt. Men för människorna som de utövar sin makt på innebär det ett dubbelt fångenskap där man utnyttjas för kriminella handlingar och inte kan fly från det. Det är en variant av trafficking.

Polisen ser allvarligt på att nytt gäng försöker etablera sig i Uppsala, men att arbetet redan pågår med att hantera nätverket.

– Väckarklockan har gått och det är dags att jobba. Vi förväntar oss ingen upptrappning av våldet i Uppsala utan det här ska slås ut så snabbt som det går. Vi står redo för att ta emot det här och arbeta aktivt med problemet, säger Jale Poljarevius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

IVA snart fullt – läkare: "En oro"

Uppsala

Fynd tros vara människoben – polisen utreder mord

Uppsala

Åklagare om mordförsöken: ”Utreder kopplingar”

Fotboll

Lagerlöfs Siriushyllning: "Kanske bäst i allsvenskan"

Uppsala

TV: Här skedde mordförsöken – så säger grannarna

Visa fler