Här är nya flytande toaletten i Fyrisån

Uppsala kommuns första flytande toalett är ett faktum, till förmodad glädje för nödiga boulespelare och båtägare.

Uppsala kommun 9 oktober 2019 12:48

Uppsala kommuns nya offentliga toalett är byggd helt i trä och ligger sedan några veckor på en flytbrygga i Fyrisån i höjd med Ulleråker. Alldeles intill ligger kommunens nybyggda boulebana, en plats som skojfriskt döpts till Bouleråker

– Toaletten är ett praktiskt tillskott för förbipasserande och för de som spelar boule. Även de med fritidsbåtar kan lägga till här för att gå på toaletten, säger Willy Palm, ordförande i föreningen Fyrisåns vänner som hjälpt till att tillgängliggöra området för allmänheten.

Har du testat toaletten?

–  Jajamänsan! Den är ren och fräsch och det går jättebra att både kissa och bajsa, skrattar Willy Palm som själv bor i en husbåt i Fyrisån.

På bryggan finns också en lyftkran för att underlätta för rörelsehindrades besök från vattnet. UNT har tidigare berättar om planerna för området, samt om föreningens nya picknickbrygga som kan flyttas mellan hamnen och Ulleråker. 

–  Jag hoppas att toaletten kommer att användas året runt. Vi kommer att skotta och sanda i vinter så att den bli tillgänglig för allmänheten, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.

Inom kort kommer den att grundmålas med vit färg för att skydda träet, men planen att toalettbyggnaden till våren ska kläs i en färg som gör att den smälter in i åmiljön.

– Min tanke är att den målas mörkgrå, då smälter den in bäst, säger Willy Palm.

Året runt-toaletten och flyttbryggan betalas av Uppsala kommun och beräknas ha kostat cirka 60 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Knivmordet på Trädgårdsgatan – rättspsykiatrisk undersökning avslutad

Uppsala

Efter överfallet – polisen tar hjälp av kameror

Uppsala

Polisinsats i Gottsunda – stulna mopeder beslagstagna

Uppsala

Fängelse för våldtäkt mot tolvårig flicka

Ishockey

Klubbchefen: "Tidigare besked har ändrats"

Visa fler