Här får barnen lära sig om matsvinn

Tre dagar i veckan hämtar barn på Morgongåvas förskola upp frukt och grönt som den lokala matbutiken inte kunnat sälja. Samarbetet ska lära dem om hållbarhet och matsvinn.

Morgongåva 21 oktober 2019 20:04

Äpple är den gemensamma favoriten, men när det kommer till banan råder det delade meningar i gruppen om gul eller brun är bäst. På förskolan i Morgongåva, som på många andra håll, är fruktstunden en självklar del av dagen. Och sedan några veckor tillbaka hämtas mellanmålet på matbutiken i Morgongåva, frukt som annars skulle gå till svinn.

– Förut slängde de frukten i soporna, men då kunde vi äta upp den i stället. Den är ful utanpå men fin inuti, berättar Samsam Mohamed Hassan som går på avdelningen Nyckelpigan.

Hållbarhet är en viktig del i förskolans arbete och samarbetet med mataffären innebär även att barnen bidrar till att minska butikens matsvinn. Frukten som hämtas upp har skönhetsfläckar men går utmärkt att äta, säger Ica-handlaren Patrik Carlsson.

– Vi ger bort sånt som vi inte kan sälja, och samtidigt får barnen lära sig att det inte är något fel på frukten eller grönsakerna. Exempelvis vindruvor är sötare ju brunare de är.

Varför köper många butiker in mer än man kan sälja?

– Vi köper in det som vi tror går att sälja, men vissa frukter är känsligare än andra och många handlar med ögat.

Frukten och grönsakerna som barnen hämtar delas upp mellan förskolans fem avdelningar. I veckan lagade kökspersonalen mellis-soppa på morot och selleri.

– Ett av barnen sa häromdagen att det är bra att vi får frukt, så att vi kan lägga pengar på annat, säger barnskötaren Lena Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Morgongåva

Trots pandemin — entreprenören satsar vidare

Morgongåva

Historisk månad för Adlibris: "Vi har aldrig sålt mer"

Debatt

Uppsalas elever förtjänar bättre än moduler

Uppsala

Sonen kom hem med blåmärken: "Personal gjorde honom illa"

Knivsta

Sänkt bidrag slår hårt mot fristående förskolor

Visa fler