Nya pengar ska korta köerna till BUP

Elva miljoner ska korta köerna till BUP. Sexton miljoner till ökad integration. Det är två satsningar som regeringen hoppas ska göra skillnad i Uppsala län.

Uppsala kommun 18 september 2019 17:00

Pengarna finns i budgeten för nästa år och presenterades på Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala av jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Hon hade med sig en nationell utökning av stödet till våldsutsatta kvinnor med 155 miljoner kronor, varav 100 miljoner ska gå till tjej- och kvinnojourernas arbete i Uppsala och andra delar av landet.

– Jourerna har en viktig roll att spela när de gäller att motverka mäns våld mot kvinnor och stödja de kvinnor som drabbas. De finns på plats mitt i samhället och jobbar med råd och stöd, och driver skyddade boenden, säger Åsa Lindhagen.

Regeringen har avsatt fem nya välfärdsmiljarder som både Region Uppsala och Uppsala kommun får del av. Regionen får drygt 55 miljoner och kommunen 77 miljoner. För att motverka bristen på sjuksköterskor får regionen 3,7 miljoner kronor. Elva miljoner går till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. 

Hur pengarna ska användas är inte bestämt. Men regionrådet Malena Ranch (MP) välkomnar tillskottet

– Vi behöver mer resurser både till Akademiska sjukhuset och primärvården. Vi håller på med vår budget nu och de pengarna kommer att göra skillnad. Det är positivt att pengarna inte är riktade så att vi kan använda dem där vi anser de gör bäst nytta, säger hon.

Hur ska ni använda pengarna som öronmärkts för  BUP?

– Villkoren för det kommer att förhandlas fram. Men det ligger i linje med det arbete som pågår för att få bort köerna inom BUP,  säger Malena Ranch.

Miljonerna till Uppsala kommun ska gå till en rad olika områden, bland annat skolan och arbetet mot psykisk ohälsa. Uppsala kommun får dessutom del av regeringens satsning på 500 miljoner för att minska segregationen. Det ger drygt 16 miljoner kronor.

– Det är ett bra tillskott till det arbete som redan pågår. Hittills har mycket av de pengar kommunen satsat på integrationsprojekt gått till området Gottsunda/Valsätra. Det mesta av de nya pengarna kommer troligen också att gå dit, säger kommunalrådet Linda Eskilsson (MP).

Kommunerna i Uppsala län får dela på 19,8 miljoner kronor till bättre vård- och omsorg om personer med demens och för att motverka ensamhet bland äldre. Utökningen av Kunskapslyftet kommer att ge 1943 nya utbildningsplatser vid Uppsala universitet och 165 platser vid SLU.

Dessutom har regeringen givit länsstyrelsen i Uppsala i uppdrag att utreda vilka insatser som måste till för att elkapaciteten ska räcka i framtiden. Uppsala är en av landets storstäder som hotas av elbrist om inget görs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Polishelikoptern kallades in efter skottlarm i natt

Uppsala

Nya fynd vid skelettdelarna – skickats till rättmedicin

Innebandy

Stora siffror när Sirius tog första trepoängaren

Innebandy

Fick segerjubla efter Forsmans utbrott: Var skogstokig

Uppsala

Stökiga ungdomar försökte starta byggmaskin på natten

Visa fler