Öppettiderna på biblioteken har minskat

Öppettiderna i Märsta har minskat och biblioteket i Valsta är stängt. Nu reagerar många på att tillgängligheten till biblioteken blivit sämre.

Märsta 23 september 2019 07:00

Shler Arif som arbetar i Kulturlänkens kafé i Märsta är en av dem som märker av effekterna av de minskade öppettiderna i biblioteket. Här är det numera bara kvällsöppet en dag i veckan och på söndagar är biblioteket helt stängt. 

– Vi har fått mycket färre kafébesökare sedan konsthallen stängdes helt och sedan biblioteket stängde på kvällarna. Flera personer har tvingats sluta sina jobb eftersom vi fått så lite att göra, säger Shler Arif, som är anställd i det sociala företag som sköter Kulturkaféet.

Konsthallen har, som tidningen tidigare rapporterat, byggts om till en träffpunkt för pensionärer. Men det kommer inte så många pensionärer hit.

– Det är inte bra med en träffpunkt för dem på våning två, speciellt inte när hissen krånglar så ofta. Förut kom det många barn hit med sina föräldrar och med sina skol- och förskoleklasser, säger Shler Arif.

Även oppositionsrådet Marie Axelsson är kritisk till de minskade öppettiderna.

– I en så pass stor pendlarkommun som vår är det viktigt att centralbiblioteket är öppet på kvällstid då folk har tid att besöka biblioteket.

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Lars Björling (SfS), svarar att han också tycker det är viktigt med hög tillgänglighet på biblioteken.

– Att biblioteket i Märsta har kvällsöppet färre dagar i veckan är en ändring som gjorts för att det saknas personal. Man kommer efter årsskiftet att öka öppettiderna på biblioteket igen. Vi har just anställt en ny bibliotekschef så frågan håller på att lösas, säger Lars Björling. 

Bakgrunden till att biblioteket i Valsta stängdes igen 10 september är att lokalen i somras fick vattenskador av att sprinklersystemet gått igång – någon hade dragit in brinnande bildäck i Valsta centrum. Trots att biblioteket var stängt för reparation under sommaren, är luftkvalitén så dålig att den måste undersökas igen.

–  Vi är förtvivlade över att biblioteket i Valsta måste stängas en gång till. Biblioteket fyller ett stort behov. Det har bra besöksfrekvens och efter att det öppnades ett kontaktcenter här, med mer personal, så har det blivit lugnare i lokalerna, säger Lars Björling.

Även småbarnsmamman Leila Ayed håller med om att biblioteket i Valsta fyller ett stort behov. 

– Det är verkligen tråkigt att de stängt igen. Jag brukar ofta gå dit med mina två flickor så att de kan läsa och pyssla. Visst, vi kan åka till Märsta centrum, men det blir inte av så ofta när det inte är så nära som till Valsta centrum, säger Leila Ayed.

Lars Björling svarar att han hoppas att det ska gå snabbt denna gång.

– Inom max tio dagar hoppas jag att utredningen av inomhusluften ska vara klar.

Han tycker det är tråkigt att de var tvungna att stänga biblioteket just nu när så mycket positivt händer i Valsta. Här har kulturverksamheten &Art i gamla simhallen börjat blomstra med utställningar, musikunderhållning och workshops. För framtiden planeras även ljusinstallationer och en ny skridskobana vid centrum. Det är till konsthallen i Valsta som skol- och förskoleklasser nu kan gå för att skapa, istället för till Märsta konsthall.

–  En kombination av att skolan stängde, konsthallen öppnade och att kontaktcenter Valsta öppnade, tror vi är förklaringen till att det numera inte förekommer stök på biblioteket. Ju fler personer som rör sig i och kring Valsta centrum, desto lugnare blir det, säger Lars Björling.

Detta har hänt

Tidigare var Märsta bibliotek öppet till 19 varje vardagskväll. Nu är det öppet till kl 17 alla vardagar, utom onsdagar. 

Biblioteket i Valsta har funnits sedan 2014. 2017 till 2019 var det helt stängt på grund av avloppslukt, läckage i taket samt buller och stök.

I våras öppnades ett kontaktcenter som hjälper till med samhällsservice i samma lokaler. Även ett kafé ska snart starta vägg i vägg med biblioteket.

10 september stängdes biblioteket igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Litteratur

Rabulisten Myrdal har gått ur tiden

Litteratur

Litteraturpris till Ulrika Knutson – 200 000 kronor

Litteratur

Jan Myrdal är död: "Skrev på allvar"

Märsta

Släckte fullt utvecklad brand i kedjehus

Kultur och Nöje

Olika slutsatser om allmänna råd

Visa fler