Regionråden: Det här ska granskas

Både regionstyrelsens ordförande och oppositionsrådet vill avvakta med ansvarsutkrävandet för situationen i Region Uppsala.

Uppsala kommun 10 oktober 2019 19:24

– Det viktigaste just nu är att lösa den akuta situationen. Sedan får vi göra en ordentlig utvärdering om några veckor, när det förhoppningsvis har blivit bättre, säger regionrådet Helena Proos (S).

Hon anser att det ännu är för tidigt att peka ut någon som skyldig till den materialbrist som sedan i onsdags har försatt hela Region Uppsala i stabsläge och lett till att Akademiska sjukhuset ställt in alla planerade operationer från och med fredag morgon. Och den åsikten delas av regionstyrelsens ordförande Erik Weiman (M):

– Just nu arbetar vi för att få verksamheten att flyta på så gott det går trots de uteblivna leveranserna. Då är det inte läge att leta fel hos andra, säger han.

Det är sedan tidigare känt att bristen på förbrukningsvaror till stor del beror på att företaget Apotekstjänst, som tog över ansvaret för materialleveranser den 1 oktober, inte har kunnat leva upp till det de lovat i sitt upphandlingskontrakt. Både Helena Proos och Erik Weiman vill att upphandlingen – som de enligt egen utsago inte har haft insyn i – granskas ordentligt i efterhand:

– Tids nog måste vi hitta var ansvaret ligger. Jag har jobbat med de här frågorna i 20 år och har aldrig varit med om något liknande, säger Erik Weiman.

Enligt Helena Proos är det ännu för tidigt att lyfta frågan om kontraktet med Apotekstjänst ska rivas. Men hon är tydligt kritisk mot företaget:

– De har inte hållit vad de lovade. Det är som att ha tagit betalt för en bil men levererat en cykel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

17-årig pojke döms - sparkade busschaufför

Uppsala

Magnetfisket stoppas – så kan granaterna ha hamnat i ån

Uppsala

Beslagtagen kran såldes – ägaren får 200 000 av polisen

Fotboll

Valfridsson: "De är jävligt tydliga"

Fotboll

LIVE: Uppsala Fotboll tar emot gästande Piteå

Visa fler