Inredningstips: "Följ inte trender"

Rensa bort och skapa balans genom former, färger och symboler. Så beskriver inrednings- och fengshuikonsulten Susann Martinwall feng shui.

Sigtuna kommun 5 oktober 2019 08:00

Feng shui betyder bokstavligt "vind och vatten". Det är en kinesisk lära om hur miljön påverkar människan. Genom att göra ändringar i den fysiska miljön kan man nå harmoni och balans. 

–  Det är inte så krångligt som det låter utan mycket sunt förnuft. Feng shui är ett verktyg för att skapa en balanserad och hållbar inredning, säger Susann Martinwall.  

Tidningen besöker hennes inredningsstudio på Strandvägen i Sigtuna: ett grått trähus från slutet av 1800-talet. Inomhus är det ett modernt kontor –  med tidsenlig bas som en gammal spis, bjälkar och järndetaljer från tiden då huset agerade som smedja. Huset har en vy över den gröna strandpromenaden och den gråa Mälaren.  

–  Med feng shui skapar man en känsla av balans i sin inredning. En inredning ska inte bara funka praktiskt, utan det är minst lika viktigt med balans mellan färg, form och material för harmoni och välbefinnande. Om det känns bra så mår man bra.  

Det första som man ska göra för att uppnå harmoni är att rensa i röran.

–  Det är lite som vad Marie Kondo lär ut.  

Japanskan Marie Kondo har genom Netflix skapat en städrörelse i världen. Hon fick miljoner människor att göra sig av med gamla saker. Man ska bara behålla saker som ger en glädje, eller som hon kallar för "spark joy".  

– Man behöver inte behålla saker som man inte är fäst vid, även om de är gåvor eller arvegods. Om de inte skänker glädje och harmoni kan det göra underverk att göra sig av med dem för att skapa harmoni i hemmet och ge plats till annat som ger energi.

Efter rensningen kan man börja tänka på möblering, med allt vad det innebär - form, färg och material som passar bra ihop och som ger glädje. När man möblerar är det också viktigt att ställa frågan –  vad är syftet? Då lär Susann Martinwall ut något okonventionellt:

–  Bryt de traditionella mallarna. Bryt mot det som säger hur ett hem måste se ut. Följ inte trenderna. Ditt hem ska utgå från dina behov och den känsla du vill skapa.

Som exempel säger hon att ett extrarum inte alltid behöver vara ett gästrum, särskilt om man knappt har övernattande gäster –  utan omvandla det till en "walk-in" garderob istället.  

Tänk på energihöjare som växter, ljus och symboler. Själv samlar hon på elefanter som hon har köpt från olika delar av världen. Elefanten är hennes lyckosymbol, hennes "magiska djur". 

– Hitta din egen symbol, den som ger dig glädje.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Märsta

Obeväpnad man försökte råna Max: försvann utan ett spår

Märsta

Möss i skolkök och farligt mögel på barnens porslin

Sigtuna

Corona har medfört 500 ton mer avfall

Märsta

Bråkade - fick slag i ansiktet

Sigtuna

Hemmatrenden gav oväntad vinst

Visa fler