Trots kritiken: Ny vattentaxa införs

Den nya, hårt kritiserade vattentaxan klubbades av fullmäktige på måndagen. Flera partier var emot, bland annat SD som ville veta hur mycket billigare det blir att fylla poolen.

Uppsala kommun 7 oktober 2019 21:16

Den nya taxan kommer till hälften att bestå av en fast avgift och till hälften av en rörlig del. I dag är taxan till störta del helt rörlig. Förändringen innebär bland annat att vissa företag inom handel och personer i villa med liten förbrukning får kraftigt höjda vattenkostnader. SD, KD och den oberoende politikern Stefan Hanna var emot förslaget.

Simon Alm (SD) ville ha kvar dagens taxa.

– Den nya taxan premierar de som gör av med mycket vatten och straffar de som gör av med lite. Det sänder fel signaler till konsumenterna. Äldre med små marginaler som bor i hus kan få betala upp emot 160 kronor mer i månaden. Det är inte rättvist, sade han.

Simon Alm ställde gång på gång frågan till Uppsala vattens ordförande Rafael Waters (S) om hur mycket billigare det kommer att bli att fylla poolen med den nya taxan.

Rafael Waters svarade till slut att det kommer att bli billigare att göra av med mycket vatten. 

– Men vattnet i Uppsala är så billigt i dag så priset har väldigt liten effekt på förbrukningen. Med dagens taxa subventionerar de som bor i lägenheter de låga avgifterna som villaägare har. Den här modellen gör taxan mer rättvis. Dessutom får Uppsala vatten betalt för att ta hand om spillvatten, sade han.

Jonas Segersam (KD) ville ha en taxa med 30 procent fast avgift och 70 procents rörlig i ett första steg.

– Det blir ett för stort steg att höja den fasta avgiften till 50 procent på en gång, speciellt för vissa företag som kan få höjningar med upp till 70 procent. Jag vill har en utvärdering som visar hur taxan slår innan man går vidare, sade han.

Stefan Hanna vill ha en taxa med 35 procents fast del och 65 procent rörlig.

Övriga partier stödde majoritetens förslag. Moderaten Lars Halin såg inga alternativ till den nya taxan.

–  Görs inget riskerar Uppsala vatten att gå med stora underskott. Det finns tre andra möjliga alternativ för att öka intäkterna; att spara, höja priset på vatten eller täcka underskottet med skattemedel, sade han.

Att skjuta till mer skattepengar avfärdade han direkt. Att höja avgiften skulle ge dramatiskt högre vattenpriser.

– Att spara in kommande underskott är inte möjligt när vi befinner oss i en situation där Uppsala Vatten måste få in mer pengar för att klara de utbyggnader som krävs när staden växer, sade han.

Efter en dryg timmes debatt röstade fullmäktige ja till att införa den nya vattentaxan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Polishelikoptern kallades in efter skottlarm i natt

Uppsala

Nya fynd vid skelettdelarna – skickats till rättmedicin

Innebandy

Stora siffror när Sirius tog första trepoängaren

Innebandy

Fick segerjubla efter Forsmans utbrott: Var skogstokig

Uppsala

Stökiga ungdomar försökte starta byggmaskin på natten

Visa fler