Visa inte tobak i livsmedelsaffärer

Sverige 9 oktober 2019 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya tobakslagen accepteras och de flesta vill ha mer.
Innan den nya tobakslagen, med bland annat fler nya rökfria miljöer, beslutades höjdes många röster att den personliga friheten riskerades att inskränkas på ett oacceptabelt sätt. Sista dagen det var tillåtet att röka på uteserveringar demonstrerade några rökandes på en uteservering i Visby med tröjor ”Jag röker för att jävlas med Annika Strandhäll” och någon var utklädd till fimp.
Detta framstår som patetiskt när motsatsen framgår av en undersökning gjord av Lärare mot tobak vid Bokmässan i Göteborg. 876 svarade och 94 procent tyckte att nya tobakslagen med fler rökfria miljöer var bra. Endast 4% tyckte lagen var dålig.
 

Slutsatsen måste alltså vara att demonstranterna talade för en liten grupps rätt att förorena det gemensamma vardagsrummet, något som vållar obehag för många och till och med utestängde astmatiker från rökiga miljöer.
Men eftersom många fortfarande dör av tobak, ca 12 000 årligen i Sverige, finns det all anledning att vidta åtgärder för att färre börjar använda tobak och att de som vill sluta inte ständigt påminns om sitt tobaksberoende. Därför är det en angelägen åtgärd att exponeringen av tobak i livsmedelsaffärerna förbjuds, speciellt i kassorna.
 

De stora motståndarna är tobaksbolagen som bekostar stora upplysta skåp för tobak med lysande reklam för tobak. Tobaksbolagens affärsidé är att göra brukarna nikotinberoende så att de blir trogna kunder.
Men affärerna skulle nog tjäna på att stödja tobaksfrihet på grund av att tobaksanvändare lever cirka 10 år kortare. 10 år som kunden skulle kunnat handla i affären.
Nästa steg bör alltså bli exponeringsförbud av tobak i livsmedelsaffärerna. Enligt Lärare mot tobaks undersökning stöds det av 87 procent!
 

Björn Sundin, Uppsala

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott & Straff

Arklöv ansöker om tidsbestämt straff igen

Uppsala län

Stillastående lastbil på E18 - helt stopp i ett körfält

Fastighetsaffärer

Ny ägare tar över lantbruksfastighet i Uppsala

Fastighetsaffärer

Nya ägare till stuga i Tobo - 2 550 000 kronor blev priset

Hälsa och sjukvård

Coronautbrott växer efter insparksfest

Visa fler