Annons

Så skapar du höststämning i trädgården

En välkomponerad krukplantering eller blickfång i trädgården gör att du får glädje av dina favoritplatser utomhus långt efter sommarsäsongen. Växtexperterna på Blomsterlandet i Uppsala ger dig tipsen hur du skapar rätt stämning ute.

Uppsala 10 september 2020 15:19
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Även om sommaren släppt sitt grepp för i år finns all anledning att fortsätta njuta av den friska höstluften. Och att göra omgivningen lite extra trevlig är något som inte behöver kräva en särskilt stor insats men som kan göra mycket för stämningen. Nöj dig inte med att höststäda i trädgården, se också till att fixa trivsamma platser utomhus, är experternas bästa tips.
   – Självklart är det viktigt att fixa iordning trädgården efter sommaren och kantskära, klippa ner och ta bort vissna blad, samla fröer, kratta och rensa. Men sen kommer det riktigt roliga, att skapa en mysig höstkänsla, säger Ulrika Jancke, växtansvarig på Blomsterlandet i Uppsala.

För dig som har trädgård har Ulrika och hennes kollega Annika Årstam, som även hon är växtansvarig på Blomsterlandet, flera tips.
   – Börja med att tänka efter vilka delar av din trädgård du använder mest och satsa på att göra dessa ombonade. Använd mycket naturmaterial för ett rogivande och välkomnande intryck, säger Annika.
   Att ordna blickfång i trädgården är både smart och effektfullt, och det görs bäst genom att blanda säsongsväxter och höstblommande perenner som återkommer från år till år. 
   – Säsongsväxterna har ofta fina, starka och varma färger, vilket gör sig väldigt bra på hösten eftersom mycket annat vissnar då och det livar upp med lite färg. De passar också bra tillsammans med de vanligtvis mer färgmässigt lugnare perennerna, konstaterar Ulrika. 
    Ytterligare något att tänka på är att du kan plantera dina höstväxter ganska tätt, då tillväxten inte är lika stor som hos växter som planteras på våren.
   – Jag rekommenderar att ösa på, och fyll gärna upp med bladväxter för att dina planteringar och blickfång inte ska upplevas som duttiga. En ljungväxt kan exempelvis se lite ensam ut. Plantera flera stycken tillsammans. Och det här gäller både om du planterar i en rabatt och i kruka, förklarar Annika. 

Att göra en höstplantering i just kruka brukar bli väldigt effektfullt, och de fungerar bra på trappan utanför entrédörren där de inger en fin välkomnande känsla, gärna tillsammans med en ljuslykta. Några grundläggande tips för att krukplanteringen ska hålla sig fin länge är att använda bra och näringsrik jord, en kruka med hål i botten samt att grunda med lecakulor så att avrinningen fungerar.
   – Nu under hösten som är en ganska regnig och kylig period är det viktigt att vattnet ska kunna ta vägen någonstans, dels för att växterna inte ska bli överbevattnade, dels för att slippa få en isklump i botten av krukan när frosten kommer, förklarar Ulrika.
   När det kommer till hur man gör en smakfull krukplantering så bör man enligt Annika först och främst ta beslut om vilken stil eller vilket tema man vill ha.
   – Jag brukar fråga kunden vilken sorts hus de bor i och vilken typ av person de är. Så beslutar vi utifrån svaret om planteringen vara exempelvis minimalistisk, modern eller inge en romantisk känsla för att passa in bra. 
   Därefter sätter man ett färgtema, och följaktligen har Annika en trestegsregel hon ofta utgår ifrån:
   – Dominera, variera och gruppera. Välj ut vad som ska vara tongivande i planteringen, se till att hitta en fin variation i växternas höjder och strukturer, och gruppera slutligen växterna snyggt.

Du som bor i lägenhet med balkong har också goda möjligheter att skapa mysig höststämning och förlängning av bostaden. Även här gör sig krukplanteringar väldigt bra tillsammans med stämningsgivande belysning som ljusslingor, lyktor och solcellslampor som tänds av sig själva när det blir mörkt ute.
   – Använder du batteridrivet ledljus i lyktan kan du gärna pynta lite extra runt ljuset med exempelvis nyponkvistar, mossa, kottar eller vackra grenar som trollhassel, tipsar Annika.
   Att tänka på att hålla viss höjd på balkongdekorationerna finns det en god poäng i för att kunna se dekorationerna genom fönstret och njuta av dessa även när du är inomhus. 
   – Nu när vi går mot mörkare tider kan du också med hjälp av belysning skapa ett fint djup utanför fönstret, säger Ulrika. 

Att planera framåt och redan nu lägga en grund inför våren genom att plantera lökar som blommar på vårkanten är också en god idé. 
   – Välj gärna tidigblommande växter och plantera dessa i ett soligt läge, både för att få en praktfull trädgård eller krukplantering tidigt samt för att hjälpa pollinerare som humlor, bin och fjärilar som vaknar till liv då, säger Annika avslutningsvis.

Fem steg till en fin höstplantering i kruka
1. Välj ut vilken kruka du ska använda. Använder du flera, hitta gärna en spännande matchning som passar bra där de ska placeras. 
2. Använd bra planteringsjord och se till att du har god dränering med hjälp av lecakulor och hål i botten av krukan.
3. Välj ut ett tema eller stil för din plantering. Vem är du och vilken känsla vill du skapa?
4. Variera höjd, växtsätt och bladform på de växter du väljer ut. Gärna något som hänger över krukkanten, något som sticker upp lite och bladverk.
5. Dekorera med täckmaterial som bark och stenar, därefter exempelvis pumpor, löv, äpplen och dekorationssticks.

FAKTA

Blomsterlandet har två butiker i Uppsala, i Gränby och Rosendal.

Öppet
mån–fre: 10–20  
lör–sön: 10–18 
Tel: 018-418 66 70
granby@blomsterlandet.se

ROSENDAL
Öppet
mån–fre: 10–19  
lör–sön: 10–17
Tel: 018-418 14 00
uppsala@blomsterlandet.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på UNT. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.

Blomsterlandet Uppsala
Annons
Blomsterlandet Uppsala

Så får du enkelt en vacker trädgård – år efter år