"Många har sett vem som har skjutit"

Det finns flera vittnen till skjutningen utanför en Märstakrog natten till lördagen - problemet är tystnadskulturen som råder, enligt kommunpolisen Jonas Junered.

Märsta 30 september 2019 14:00

Tidningen berättade om skottlossningen utanför en krog i Märsta natten till lördag. Två män skottskadades. Tekniker, förhörs- och spaningsgrupper var i farten och polisen hade förstärkt närvaro. Kommunpolisen Jonas Junered berättar att det fanns en stor samling människor på plats vid händelsen. 

–  Många har sett hela eller delar av händelsen. Det är många som garanterat vet vem som har skjutit. Men vi har en utmaning med tystnadskulturen som är fruktansvärt ond för samhället. Det är polisens näst största utmaning efter gängkriminaliteten. Utgången och tyngden i kommande förundersökningar och kanske även rättegången blir bättre om alla ställer sig på offrens sida så att de får rättvisa, säger Jonas Junered.   

Skottlossning brukar ske mellan kriminella gäng, men de två offren, båda lokala invånare, figurerar inte i kriminella kretsar, enligt honom.   

–  Hela händelsen är vansinnig med en skjutning bland massa folk, på en restaurang där folk bara har kul.   

En kroggäst berättar att hen satt vid ingången när tre skarpa skott hördes. Överlevnadsinstinkten fick denne att springa och låsa in sig på toaletten. 

– En kille låg utanför krogens dörr, vid uteserveringen. Någon vakt stod över honom och försökte stoppa blödningen. Det var blodigt där han låg, säger kroggästen. 

Fyra ordningsvakter såg bland annat till att kroggästerna inte tog sig ut förrän faran var över och ambulans och helikopter fanns på plats.

– Vi fick sitta kvar cirka en timme innan polisen sade att det var okej att gå ut. Vi stod i kö för att komma ut, visade upp våra ID och lämnade våra telefonnummer.   

Hen var helt chockad av händelsen. –  Det är svårt att fatta, att bara vara ute på en krog och så skjuts det.   

Ärendet ligger nu hos avdelningen Grova brott Stockholm Norra som håller i utredningen. Händelsen rubriceras som mordförsök. Det finns fortfarande inga frihetsberövade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Polis avfyrade pistol – av misstag: ”Var trött”

Östhammar

Anställd lade beslag på butikens pengar – åtalas

Sigtuna

Efter nya coronafall – elever fick extra studiedag

Uppsala

Biltjuv på Fyrishov greps – med hjälp av app

Uppsala

Två misstänks för stöldvåg bland butiker

Visa fler