"Musiken är som terapi för mig"

Viktor Axberg är stjärnproducenten från Uppsala som vandrat i mörker men hittat tillbaka. Nu släpper han sina nya skiva "Epilepsi". Den första på svenska, men även hans sista på ett tag.

Uppsala kommun 12 september 2019 07:00

I ett av hörnen på Wayne's Coffee sitter Viktor Axberg. Producenten från Uppsala har producerat låtar för artister som Ken Ring, Mwuana och Dani M. Hans debutalbum "The Lab" gästas av världsstjärnan Eminems grupp "D12", tillsammans med Saigon och Sean Price.  

– På den tiden satt jag bara och skrev till stora artister på MySpace. Några tackade ja och 2009 åkte vi ner till Danmark och mötte upp D12 på deras turné, säger Viktor Axberg.

Nu bor han i Sala backe. Enligt honom själv ett schysst och lugnt ställe. Uppsala har varit hans hemstad under hela livet och som ung upptäckte Viktor Axberg graffiti-kulturen. På den vägen lockades han till att producera beats och basgångar.

– Jag har aldrig känt att jag varit speciellt duktig på någonting, så när man väl hittar något man är bra på håller man hårt i det. Du går all in, på gott och ont, säger Viktor Axberg.

I november 2018 fick vännen och kollegan Ken Ring in Viktor Axberg på ett behandlingshem för ett eskalerande drogmissbruk. Idag är han helt drogfri och känner att skivsläppet kommer precis rätt i tiden.

– Den här skivan har en tydlig röd tråd och är väldigt personlig för mig. Det ska bli roligt att få släppa albumet nu när jag tagit mig ur missbruket. Jag hade inte kunnat släppa skivan annars, säger Viktor Axberg.

Varför inte då tror du?

– Skam. Nu när jag är fri från allt kan jag stå för det jag varit med om, musik är verkligen som terapi för mig, säger Viktor Axberg.

På "Epilepsi" hittar vi många samarbeten. Låten "Du" med just Ken Ring är en spegling av Viktors tidigare liv. Låten är även en av de som betyder mest för honom.

– Den och låten till pappa, de är starkast för mig. Med musiken bearbetar man saker bättre.

Enligt honom själv har Viktor Axberg aldrig mått så bra som han gör idag, men vägen dit har kantats med svårigheter och förluster, både bortgångar av närstående vänner och inre uppoffringar.

– Sen jag kom ut från behandlingshemmet i februari har fyra av mina vänner och bekanta dött, antingen av mord, självmord eller drogöverdoser. Jag har kommit hit genom envishet, men har offrat ganska mycket på vägen.

I Uppsala fann Viktor Ax både fram– och motgångar, men framförallt fann han vänskap.

– Alla vi, jag, Dani M, Labyrinth, Rawa. Ingen kände till oss förr, men titta var vi är idag, säger Viktor Ax.

Viktor Ax

Namn: Viktor Axberg
Ålder: 32 år, född 1986. 
Bor: Boende och uppvuxen i Uppsala. För närvarande bor han i stadsdelen Sala backe, Uppsala
Jobb: Arbetar som musikproducent
Repertoar: Albumen "The Lab" från 2012, och "Epilepsi" från 2019. EP:ena "Dom som aldrig hör" 2015, "Dom som aldrig ser" 2015, "Dom som aldrig snack", 2017.
Aktuell: Nya albumet "Epilepsi" som släpps 13 september 2019. 
Kända namn som Viktor Axberg samarbetat med är bland andra Ken Ring, Abidaz, Eminems grupp "D12" och Dani M

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elvira Jansson Pihl

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Befarades död – onanerade

Nyheter

Öl- och whiskyfestival går i konkurs

Uppsala

Grannar i fejd med föreningen: "De skjuter hela tiden"

Uppsala

Tågtrafiken igång igen efter olycka

Uppsala

Man misshandlad på Drottninggatan

Visa fler