Nygammalt gymnasium öppnar igen

Anrika Linnéskolan i Uppsala blir gymnasium igen. Skolan får namn efter den första kvinnliga studenten.

Uppsala kommun 10 september 2019 16:19

Från hösten 2020 startar Uppsala kommun gymnasieskolan som kommer att ligga på Västra Strandgatan intill Fyrisån i centrala Uppsala. Skolan ska heta Ellen Fries gymnasium efter Ellen Fries som var en av de första kvinnorna som tog studentexamen i Sverige på 1800-talet. Totalt kommer skolan att ha plats för 800 elever.

Skolan har också tidigare varit gymnasium och hette då Linnéskolan. Den lades dock ned för ett drygt tio år sedan och ersattes av Linné komvux.

– I takt med att Uppsala växer kommer behovet av gymnasieplatser öka kommande år. Komvux flyttas därför till Bolandsskolan. Det innebär att vi kan öppna en ny gymnasieskola igen i lokalerna i stället. Skolan ligger centralt, är lätt att nå och kommer bli ett välkommet tillskott bland Uppsalas skolor, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Skolan kommer att ge plats åt en rad olika gymnasielinjer som Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Samhällsvetenskapliga programmet, Introduktionsprogram och Naturvetenskapsprogrammet.

– Våra ledord är bildning, kreativitet och företagsamhet. Vi kommer att samverka med Uppsala universitetet, Ung företagsamhet och Uppsala estetiska gymnasium, säger Ulla Klefbom, rektor på Ellen Fries gymnasium.

Ellen Fries ägnade sitt liv åt att studera och att hjälpa andra som ville studera. Hon var den första kvinnan som disputerade i Sverige och i Norden. Det gjorde hon 1883 vid Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Flera smällar i natt – misstänkte skottlossning

Uppsala

Uppsalabor tycker att de följer coronareglerna

Uppsala

Pistoler och granater när magnetfiskarna ställde ut

Fotboll

Problemen lösta men ändå knapp Uppsalaförlust

Uppsala

Personbil kolliderade med vägräcke

Visa fler