Kränkande tala om ensamkommande som vuxna

Sverige 20 oktober 2019 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Ensamkommande män". Uttrycket användes för några dagar sedan i partiledardebatt i SVT av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utan att bli bemött av någon annan partiledare.
Begreppet "ensamkommande" används för asylsökande barn (enligt FN:s konvention räknas man som barn när man är under 18 år) som kommer ensamma utan vårdnadshavare till Sverige. Hösten 2015 kom omkring 35000 ensamkommande till Sverige. De var inte män när de kom till Sverige och många av dem är fortfarande inte män. De flesta av de ensamkommande som kom till Sverige hösten 2015 har nu dock hunnit fylla 18 år (det är klart att man fyller 18 någon gång, man är inte under 18 år hela sitt liv) och räknas inte som barn längre. Vilket betyder att det blir fel att kalla dem "ensamkommande" nu.
 

Och hur är det med ordet "män"? I Sverige brukar man kalla killar mellan 18-25 för ungdomar, unga vuxna eller unga män - men inte män. 
Och när en partiledare säger "ensamkommande män" med betoning på män, då visar hon sin okunnighet i svenska språket. Dessutom kränker hon ett stort antal människor genom att kalla dem något de inte är. Men ännu allvarligare är att partiledaren avslöjar sin okunnighet i asylrätt. Det går inte att vara ensamkommande man, bara ensamkommande barn. 

Att öka på falska rykten om att ensamkommande ljög om sin ålder är okunnigt och ovärdigt. Såklart det fanns en och annan som ljög men de allra flesta var i allra högsta grad barn när de kom till Sverige. Ensamkommande barn. Barn som tvingats vara med om saker inget barn ska behöva uppleva. Barn som flytt från förföljelse, död och krig. Som civilsamhället öppnade sina hjärtan för, men som Sverige nu kränker på ett helt oacceptabelt sätt genom en icke vetenskaplig åldersuppskrivning och genom en mycket rättsosäker asylprocess.
 

Så varför uttrycker sig partiledaren på detta sätt? För att locka väljare såklart. För att öka på de falska berättelserna om män som ljuger om sin ålder.
Jag tycker att det inte är okej att kränka en viss grupp av människor bara för att locka fler väljare.

Safiollah Alizadeh (f d ensamkommande) 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Knivsta

Insatsstyrkan fritog kidnappad – grannar: "Det är otäckt"

Sport

"Respektlöst och dumt att vi ska spela"

Sigtuna

Polis fälls för upprepade dataintrång

Annons
Bonava

Odla tillsammans bra för både hälsan och grannsämjan

Fastighetsaffärer

125 kvadratmeter stort hus i Uppsala sålt till nya ägare

Visa fler