Därför vill de stoppa tvåvåningshuset i Harbo

Flera boende i Harbo har överklagat detaljplanen för det hyreshus som var planerat att byggas i området. Ett tvåvåningshus skulle påverka boendemiljön för mycket, menar de.

Harbo 23 oktober 2019 20:15

Två överklaganden har inkommit till bygg- och miljökontoret Sala-Heby angående bygglovet för det nya hyreshus i Harbo som tidningen skrev om i veckan. Ett av dem är undertecknat av ett tjugotal personer i grannskapet, som skriver att miljön i bostadsområdet skulle förändras helt med ett tvåvåningshus.

Det andra överklagandet är inskickat av Ove Karlsson, som själv äger hyresfastigheten på den intilliggande tomten. I överklagan skriver han att fastigheten skulle innebära en försämrad effekt på den solcellsanläggning som han planerar att installera.

– Jag började fundera på det här med solpaneler i fjol, så många som möjligt ska ju ha det nu för tiden. Jag fick själv inte bygga i två våningar och byggs det då ett tvåvåningshus bredvid nu så skyms solen, särskilt under höst och vår.

Även boende i området har alltså reagerat på det planerade bygget och lämnat in en egen överklagan. En av de som skrivit under är Ove Karlssons son Christian Lindholm, som också bor och bygger lägenheter i området.

– Det är bra att det byggs, men inte när det byggs så att det skymmer solen för andra. Vill man bo tätt ska man bo i stan, ute på landet behöver man inte bygga på varandra, säger Christian Lindholm.

Skulle ni acceptera ett nytt enplanshus här?

– Ja, för mina solpaneler skulle det gå bra, säger Ove Karlsson.

Heby kommun gör dock bedömningen att ett tvåvåningshus följer detaljplanen för vad som får byggas. I det köpeavtal som slöts i samband med att kommunen sålde marken förpliktade sig markägaren att bygga i två våningar, berättar Zirin Molla, samhällsplanerare och markansvarig på Heby kommun.

– Kommunen är angelägen om att nya bostäder byggs i kommunen och därför ville vi att byggrätten på denna fastighet skulle utnyttjas, säger hon.

Markägaren Pär-Inge Larsson menar att han försökt ta så mycket hänsyn som möjligt till grannarna.

– Hade man gått på detaljplanen fullt ut så hade huset kunnat varit placerat tio meter närmare det andra huset och då hade det verkligen skymt det huset.

Eftersom båda överklaganden har inkommit i tid har de skickats vidare till länsstyrelsen, som i sin tur ska ta ställning till om kommunen har fattat ett riktigt beslut. Ger länsstyrelsen okej till tvåvåningshuset kommer Ove Karlsson att överklaga också det beslutet.

– Jag kommer fortsätta att driva på den här frågan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ekonomi

Enköpingsvillor hetast i länet

Uppsala

Kritik mot små förskolegårdar när Börjetull byggs ut

Fastighetsaffärer

44 kvadratmeter stor stuga i Almunge såld till nya ägare

Fastighetsaffärer

Nya ägare till mindre hus i Enköping - 1 870 000 kronor blev priset

Fastighetsaffärer

88 kvadratmeter stort hus i Märsta sålt till ny ägare

Visa fler