Så påverkas trafiken av Pridetåget

Trafiken i Uppsala kommer att dirigeras om när Pridetåget startar klockan 14 på lördagen. Även flera busslinjer påverkas.

Uppsala kommun 21 september 2019 09:38

I början av veckan inleddes Uppsala Pride och på lördagen klockan 14 är det dags för prideparad genom Uppsalas centrum. Pridetåget startar i Carolinaparken och fortsätter nedför Drottninggatan upp till Vaksala torg och vidare in på Uppsala konsert och kongress. 

Enligt arrangörernas hemsida pågår paraden i cirka två timmar. Tåget beräknas nå Vaksala torg klockan 15. Bil- och busstrafiken kommer att påverkas när trafiken dirigeras om.

Enligt UL:s hemsida kommer linjerna 2, 7 och 11 i riktning mot Gamla Uppsala/Årsta/Fyrislund ledas om tillfälligt av polisen via Övre Slottsgatan–S:t Olofsgatan–Östra Ågatan–Stora Torget. 

Dessutom kommer alla UL-linjer som trafikerar Kungsgatan att bli försenade när polisen stänger av vägen i cirka sju minuter. Även Vaksalagatan stängs av en kortare stund mellan Kungsgatan och Storgatan i riktning mot Gränbystaden då Pridetåget passerar.

Det är arrangören RFSL Uppsala som ansvarar för trafiksäkerheten och enligt uppgifter till SVT Uppsala kommer många korsningar längs vägen att övervakas av volontärer. 

In i det sista pågick rekrytering av nya volontärer till Pridetåget.

– Vi är runt 20, som är absolut minimum, men vi skulle vilja vara närmare det dubbla för att kunna avlasta varandra, säger Saga Karlsson, ordförande i RFSL Uppsala, till SVT Uppsala.

Som UNT tidigare berättat är föreningen RFSL Uppsala i kris. Årets Uppsala Pride kan bli det sista.

–  Jag hoppas inte det, men vi är en förening i kris. Det finns ingen säkerhet att vi kommer fortsätta, men såklart hoppas jag på en fortsättning, sa RFSL:s ordförande Saga Karlsson på tisdagen.

Uppsala Pride pågår från 17 september till 23 september. Evenemangen är främst samlade till Pride House i UKK. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Polisen: Skelettdelarna har identifierats

Uppsala

Kastade bangers på bil - fångades på trygghetskameran

Fotboll

Efter 17 matcher - Sirius bröt trista sviten

Fotboll

Sirius hittade sig själva igen

Fotboll

"Jag tänker att jag ska vara lugn och trevlig ..."

Visa fler