Bertil Carenfelt

Bertil Carenfelt, Uppsala, har efter ett par års sjukdom gått bort, 80 år gammal. Han efterlämnar makan Catherine, sonen John, sonhustrun Veronica och barnbarnet Isabel samt övrig släkt och en stor vänkrets.

Uppsala kommun 20 oktober 2019 06:30

Efter sin jur kand-examen 1967 började Bertil arbeta vid Statens Personalpensionsverk i Stockholm. När verket omlokaliserades till Sundsvall valde Bertil att inte flytta med. Han fick i stället anställning vid centrala förvaltningen vid dåvarande Jordbrukets högskolor och SVA 1976, och fr o m 1977 vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Bertil var inte den första personen med juristutbildning vid centrala förvaltningen, men man kan säga att han var den förste som anställdes på ett renodlat juristjobb. Vid sin pensionering var Bertil avdelningsdirektör och chef för juristfunktionen vid SLU. 

Bertil var en jurist av den sort som numera kanske har blivit ovanligare. Han hade mycket hög integritet och lät sig inte påverkas av ovidkommande resonemang eller påtryckningar. Hans inställning var att han som statstjänsteman och jurist alltid måste behandla alla på ett korrekt och rättvist sätt. Som ansvarig jurist vid ett stort universitet med en mycket bred och mångfacetterad verksamhet måste man vara litet av en juridikens mångsysslare som är beredd att ta itu med de mest skiftande uppgifter. Det gjorde Bertil med bravur. 

Alla som träffat Bertil vet att han var en älskvärd person, vänlig, tillmötesgående, opretentiös och omtänksam. Och glad! Mindre känt är kanske att Bertil också hade ett hett temperament, något som dock aldrig gick ut över den enskilda individen. Orättvisor och översitteri var sådant som gjorde Bertil upprörd. Familjen betydde väldigt mycket, jag minns när jag för några år sedan träffade honom på stan med barnvagn och lilla barnbarnet Isabel. Bertil var väldigt stolt och hans ansikte lyste som en sol.

Bertil hade ett stort teater- och musikintresse, och under en lång följd av år var han den som för vänner och f d arbetskamrater anordnade och höll i resor och besök på teatrar och olika musikevenemang. Bandy och fotboll var andra intressen. När hemmalaget Enköping SK gick upp i allsvenskan i fotboll 2003 var Bertil mycket nöjd. 

Vi som hade förmånen att ha Bertil som arbetskamrat vid SLU minns honom med stor värme och saknad, och våra tankar går till hans familj. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Populära krogen stänger – efter beskedet

Ledare

Uppsalabor, slarva inte i kampen mot corona!

Uppsala

LISTA: Här är allmänna råden till Uppsalaborna

Uppsala

Ung flicka till sjukhus med ambulans – efter cykelkrock

Bandy

Uppsalaklubben nekas elitlicens

Visa fler