Nu är ombyggnaden av Rackis i gång

Nu är om- och tillbyggnaden av Rackarberget i full gång. När allt är klart kommer 4 000 studenter kunna bo där.

Uppsala kommun 2 oktober 2019 17:00

De första lägenheterna som renoveras börjar nu färdigställas i punkthusen i området. På onsdagen lades den första nyrenoverade lägenheten ut på Uppsala Bostadsförmedling. Totalt kommer omkring 1 000 av de gamla studentbostäderna renoveras och moderniseras, samtidigt som tio nya huskroppar i förtätningsprojektet ska byggas. Det tillför 488 nya bostäder i området.

– De nya husen kommer smälta väl in och vara i samklang med befintliga byggnader, säger Joakim Palestro, fastighetschef för Studentstaden.

I området byggs även en ny förskola med fyra avdelningar.

Den gamla restaurangdelen, från början ett studenthotell, ska åter bli restaurang om planerna går i lås. Källaren rakt under – där den legendariska Rackispuben låg –  ska också få nytt liv. Musikpuben gästades av många kända artister och band under sina glansdagar. Eldkvarn hade flera spelningar och spelade även in ett album, Tempel av alkohol, där i april 1994.

– Vi jobbar stenhårt för att kunna återöppna både puben och restaurangen. Det är en utmaning att göra det men vi försöker knyta entreprenörer som vill driva både restaurang och pub till projektet, säger Joakim Palestro.

Men innan dess ska den gamla restauranglokalen bli tillfällig livsmedelsbutik. Huset som rymmer Folkes livs och en blomsteraffär ska rivas nästa år. Tanken är att matbutiken ska flytta in tillfälligt i lokalen under tiden som den gamla byggnaden rivs och en ny affärsbyggnad byggs upp.

Hela omdaningen av området beräknas vara klar 2025.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Jordbrukaren: "Det sa bara pang så var det övertänt"

Uppsala

Brand i flera ladugårdar – hästar fick evakueras

Fotboll

Uppsalas totala kollaps mot serietvåan

Uppsala

Oro inför gymnasiestarten – covidriktlinjer inte klara

Fotboll

Gusk med tre poäng efter vinst mot Lidingö

Visa fler