Läs UNT:s prisbelönta serie om självmord

Betydligt fler dör av självmord än i trafikolyckor. I en artikelserie i vintras berättade UNT om sorgen hos de som lämnas kvar, om alarmerande statistik, om vård som inte funkar och varför fler män än kvinnor tar livet av sig. Vi frågade oss också vad samhället och den enskilde kan göra för att förhindra självmord. Här kan du läsa hela serien, som fick Suicide zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019.

Uppsala 10 september 2020 15:20

Många unga har gjort självmordsförsök

Var tionde gymnasieelev i Uppsala län uppger att de gjort ett självmordsförsök. Och mer än var tredje gymnasietjej har någon gång övervägt att ta sitt liv. Siffrorna överraskar experter.

”Vi måste prata mer om självmord”

Därför startade UNT en serie om självmord.

Eva fick aldrig chansen att rädda sin son

Evas son Manfred mådde dåligt. Men hur illa det var visste hon inte innan Manfred begick självmord, 18 år gammal. När Eva läste hans journal fick hon en chock och riktar nu hård kritik mot vården. 

Pojkarnas tystnad kan vara livsfarlig

Fler killar än tjejer håller tyst om att de mår dåligt. Dataspelsvärlden ger dem större möjligheter än förr att göra sig otillgängliga. Våga fråga – på olika sätt – är experternas bästa tips till oroliga föräldrar. 

”Man vill inte göra någon orolig”

Att inte oroa föräldrarna är en anledning till att hålla tyst om känslor. Det säger tre gymnasiekillar som UNT träffar. "Men alla som är tysta mår ju inte dåligt", säger Jonatan Möne. 

Mansrollen hindrar män att söka hjälp

I dag kommer fyra personer i Sverige att ta sitt liv, visar statistiken. Tre av dem är män. I kampanjen Stör döden uppmärksammas särskilt mäns utsatthet – och hur den kan brytas.

”Psykiatrin bör inkludera anhöriga mer”

Risken för självmord skulle minska om vården blev bättre på att inkludera närstående. Det menar experten Ullakarin Nyberg. På BUP i Uppsala öppnar man upp för att införa tydligare rutiner.

Mer tvångsvård uppges kunna rädda liv

Psykiatrin skulle kunna använda tvångsvård oftare när en person har självmordstankar. Det kan rädda liv samtidigt som anhöriga får insikt om allvaret, menar en överläkare på psykiatrin i Uppsala.

Självmordsfall specialgranskas i hela Sverige

Vården är för dålig på att upptäcka självmordsbenägna personer. Det visar en världsunik studie, i vilken alla självmord under 2015 granskas för att se vilken vård personerna fick.

Hon vill införa obligatoriska kuratorssamtal

Gör det obligatoriskt med minst ett kuratorssamtal om året för varje elev. Det skulle minska självmordstalen, menar Elisabeth Lindström på organisationen SPES. Och hon får medhåll av eleverna själva. 

605 elever per kurator i Uppsala 

Antalet kuratorer är för få för att alla elever ska få ett årligt samtal. I stället bör man satsa på samtal i grupp, menar chefen för elevhälsan i Uppsala. 

Elsa känner lycka över att vara levande

Elsa vaknade upp på sjukhuset efter ett allvarligt självmordsförsök. Nu känner hon lycka och glädje över att leva. 

Handlingsplaner mot självmord tas fram

Kommunerna i Uppsala län har i dag ingen strategi för att få ner självmordstalen. Men nu ska handlingsplaner tas fram. 

Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.

Här finns hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101 eller mind.se/sjalvmordslinjen, Hjälplinjen på tel 0771-220060 eller BRIS på tel 116 111.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista, de går att påverka. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång: ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Prisbelönt serie om självmord
Uppsala

Elin Sandow prisas för bästa rapportering om självmord

Uppsala kommun

Elsa känner lycka över att vara levande

Uppsala kommun

Pojkarnas tystnad kan vara livsfarlig

Uppsala kommun

"Man vill inte göra någon orolig"

Uppsala kommun

605 elever per kurator i Uppsala

Visa fler
Läs mer!
Psykisk ohälsa

Hennes plan mot självmord: Tänk som Trafikverket

Uppsala

Mot alla odds – på andra sidan självmordsförsöken

Uppsala

Nu prisas Gabriella för sitt mod – igen

Uppsala

Uppsala kommun börjar utreda självmord

Uppsala

17-årige Ivar tog sitt liv – ingen utredde varför

Visa fler