Kyrkogård utökar med askgravplats

Under söndagen invigs en ny askgravplats på kyrkogården vid Dannemora kyrka.

Östhammars kommun 13 oktober 2019 07:32

En askgravplats kan beskrivas som ett mellanting mellan minneslund och gravplats. Det finns inga krav på omvårdnad och du betalar för skötsel i 25 år, därefter finns möjlighet att förlänga om de anhöriga så önskar. På askgravplatsen i Dannemora kommer urnorna att sättas ner i jorden utanför kanten på platsen och sedan placeras ett namn på den intilliggande stenen. 

– Man har ju oftast bara två alternativ, gravsten eller minneslund, men nu finns ytterligare ett, säger Hans Gustavsson, kyrkorådsordförande vid Dannemorabygdens församling.

Vid askgravplatser är det helt okej att sätta snittblommor och tända ljus, men inte plantera något. Askgravplatser kan se olika ut i sitt utformande. I Dannemora består den av två ringar med 24 platser totalt. Minst tre urnor får plats vid varje sten om man skulle vilja ha flera urnor i samma grav.

– Det finns en efterfrågan och jag tror den komma öka allteftersom folk blir varse om att den finns. Det blir ett bra och enkelt alternativ för anhöriga som kanske inte har möjlighet att sköta om en grav men ändå vill ha en plats att gå till, säger Hans Gustavsson.

I samband med söndagens invigning sker också den traditionsenliga älgjaktsgudstjänsten, för att markera starten på älgjakten. Här bjuds det bland annat på fika och underhållning från Österby spelmän.

– Det är en rolig tradition som hållit på med i över 20 år, säger Sören Palmquist, boende i Dannemora och en av de ansvariga för älgjaktsgudstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Gabrielsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östhammar

Uttern har tagit över badplatsen: ”Beter sig som tam”

Östhammar

Polisinsats efter falskt larm om skottdrama

Gimo

Så jobbar Sandvik för att lätta vårdkrisen

Östhammar

Förklaringen: Därför flöt "toapapper" runt i hamnen

Ekonomi

Hon tar över som distriktsguvernör för Rotary

Visa fler