Så hanteras krisen av primärvården

Primärvården i Uppsala har än så länge inte påverkats nämnvärt av materialkrisen i regionen. ”Men fortsätter det så får vi börja ransonera”, säger chefsläkaren Mats Gulliksson.

Uppsala kommun 17 oktober 2019 16:30

I onsdags meddelade Region Uppsala att det pågående operationsstoppet på Akademiska sjukhuset förlängdes till att gälla resten av veckan. Samtidigt uppgav man att primärvården snart kan komma att känna av effekterna av materialbristen efter att hittills inte ha påverkats i någon högre grad.

Mats Gulliksson är chefsläkare på Nära vård och hälsa, vilket är den förvaltningsgren som primärvården ingår i. Enligt honom kan de första större effekterna av materialbristen drabba primärvården under nästa vecka:

– Det finns förbrukningsmaterial så att vi klarar oss över helgen, men därefter börjar lagren tunnas ut. Fortsätter det så här får vi börja ransonera, säger Mats Gulliksson och fortsätter:

– Framför allt saknas det material för att göra blodprover.

Hannele Ristolainen är verksamhetschef för Fålhagens vårdcentral, som drivs av Region Uppsala. Precis som Mats Gulliksson beskriver hon brist på provtagningsutrustning som det största problemet:

– Om vi inte får kanyler och provrör levererade till oss i dag kommer vi att behöva ställa in provtagningar i morgon. Men det är ingen katastrof – det är prover som lika gärna kan tas under nästa vecka, säger Hannele Ristolainen.

Hon berättar vidare att vårdcentralens lager av handsprit i nuläget räcker till och med måndag.

– Men återigen – eftersom våra patienter inte är akut sjuka har vi möjligheten att vara mer flexibla. Det går att komma ganska långt med en noggrann handtvätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Tillbakavisar Tegnells uppgifter – läget fortsatt tufft

Uppsala

Tre personer anhållna för mordförsök

Brott & Straff

BILDEXTRA: Flera platser avspärrade efter mordförsök

Sport

"Det är såklart viktigt att vi kan ta in mer publik"

Politik

"Slutfestat" på klubbarna – men publik på 300

Visa fler