Bröderna älskar att spela tillsammans

Dubbelt Zekovic i Dolphins. "När vi var yngre pratade vi om att spela ihop på högsta nivå", säger Alan.

Norrköpings kommun 15 november 2019 11:45

Anes och Alan Zekovic. 

Det råder liksom inget tvivel att nummer tre och tio i Dolphins är syskon, men det är också en identifieringsfälla att gå i när bröderna har slående lika frisyrer, luggen åt samma håll och nästan samstämmig trimning på skägget.

Att det skiljer tre längdcentimeter mellan storebror Anes och tre år yngre Alan underlättar inte heller när man snabbt ska försöka uppfatta vem det var som stoppade i bollen eller foulade. 

Bröderna som spelade två säsonger tillsammans i moderklubben Uppsala Basket delar nu samma klubbfärger i Norrköping Dolphins. 

Något som betyder mycket för dom.

– Vi har tränat ihop länge. När vi var yngre pratade vi om att spela ihop på högsta nivå. Det är jättekul, säger Alan.

Som är tillbaka i Sverige efter ett år på college i Salt Lake City. 

Även om USA-vistelsen beskrivs som både lärorik och rolig så är 21-åringen glad att vara i Sverige sida vid sida med Anes.

– Jag var inställd på att stanna i fyra år en men vi fick en helt ny tränare och coaching staff som ville ha sitt eget lag. Jag tror inte att det var någon som stannade kvar. Det var lite otur, jag kollade efter nya skolor men det var inget som jag fastnade för, berättar Alan. 

Och fortsätter:

– Mitt första år i ligan, när jag var 17, spelade jag och Anes tillsammans första gången. Utanför basketen är vi bra polare. 

Anes var en få spelare som blev kvar när Dolphins tvingades staka ut en ny inriktning med halverad budget och utan ett par tunga namn som valde att lägga av.

24-åringen har andra krav på sig den här säsongen och gillar det.

– Men det är fortfarande lite under omställning. Jag är en av de äldre nu. Det är mer ansvar. Förra året hade vi Kjellbom, Lindquist och "Saksen" som erfarna spelare. Det var bara att följa dom, nu är det själv att man ska leda de yngre lite. Jag gillar ansvaret. Det är bara kul, säger Anes.

Dolphins slirar i ligans tabellbotten men trots att förlusterna är fler än segrarna är det inte uppgivet i Stadium Arena i Norrköping. 

– Det är ingen panik. Vi har varit med i alla matcher nästan. Jag tycker vi förtjänar några vinster. Det är bara att jobba hårdare och göra rätt saker till nästa match, menar Anes. 

Alan Zekovic tycker tiden talar för Dolphins. 

– Det är många matcher kvar också. Vi har ett nytt lag, väldigt många nya spelare. Det tar tid att bygga upp lagkemin och spelet. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sport

NBA på väg tillbaka – kanske på Disneyworld

Basket

Kevin Gaines är tillbaka i KFUM Uppsala Basket

Basket

Uppsala Basket: "Det står lite still allting"

Basket

Från Spanien till KFUM Uppsala?

Sport

NBA kan sluta i oktober

Visa fler