Skapa ett levande centrum för alla

Uppsala kommun 6 november 2019 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om Uppsala centrum skall vara levande, inbjudande och äldrevänligt krävs åtgärder. Det är bråttom, för nya butiker ser vi inte mycket av. Om vi förväntas åka buss och cykla är det dags att fundera på hur många bussar och cyklar som får plats när staden växer. Att köra bil kommer fortsatt vara ett behov för en del, när det bor människor i centrum. 

Idag är gågatan sliten och i ett stort behov av renovering. Den misslyckade ombyggnaden av Stora torget under 90-talet är dåligt underhållen. Stora granitplattor sjunker, välter och spricker, det är lappat och lagat med olika ytor, gatsten, asfalt och plattor. Man kan stanna och lyssna till ljud från alla plattor som vickar. Har kunskapen om plattläggning och hur man underhåller gatsten (regelbundet fylla på sand) gått förlorad? Det är hårt med all granit och det saknas träd.

Som besökare behöver man titta nedåt för att inte snubbla samtidigt som det krävs blick bakåt, åt sidan och framåt för att inte bli påkörd. Hela poängen med en gågata är att man ska röra sig fritt och tryggt mellan butiker.

Gå-cykel-bil-gatan, Dragarbrunnsgatan har lett till förvirring, så nu cyklar man även på gågatan. De nya skyltarna ”cykla gärna- men inte här” är målade på marken. Cyklisten läser eventuellt det första. Det finns en ängslan hos kommunen att säga ifrån, det duger inte, det bör finnas stora skyltar med ett enkelt tydligt budskap om cykling förbjuden, vid varje ingång mot gågatan. 

Att promenera på Uppsalas gågata är inte särskilt trevligt idag det finns fortsatt ett problem med stökig miljö även dagtid och de kommunala vakterna står mest i klump vid Stora Torget. Jag förstår inte vad de gör för nytta?

Om vi vill ha kvar butiker i city och vara äldrevänligt, så måste centrum bli mer attraktivt.

Kajsa Uhlin, Uppsala

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Jakt på covidläkemedel i Uppsala: ”Det har gått åt“

Uppsala

Mikael fick tomten fylld med vatten: ”En fjällbäck”

Uppsala

20 ungdomar härjade – spelade fotboll i cafeteria

Uppsala

Zebrafink funnen på universitetet – polis larmades

Uppsala

Nationell minneshögtid ska ge tröst i pandemin

Visa fler