Låt UKK få förbli ett Musikens Hus

Med UKK fick Uppsala ett ändamålsenligt hem för den professionella musiken. Nu gäller det att se till att det förblir så, skriver Cristina Karlstam.

Uppsala kommun 11 oktober 2019 11:00

Som medlem i Föreningen Musikens Hus vänner sedan starten vill jag understryka det nuvarande ordförande Gunnar Birgegård skriver i sin debattartikel i UNT 2 oktober: Det ursprungliga syftet med konserthuset i Uppsala, UKK, var att staden äntligen skulle få en ändamålsenlig plats för den professionella konstmusiken. Det var för detta föreningen bildades och i många år arbetade under sin karismatiske ledare Ola Carlsson. Och det var  detta som var syftet när den internationella arkitekttävlingen utlystes, en  tävling som vanns av den danske arkitekten Henning Larsen och som resulterade i  det fantastiska hus som nu pryder sin plats vid Vaksala torg. 

Musikens Hus är och ska vara just detta: en central plats i Uppsala för den professionella musiken. Ett kulturhus är något helt annat och ställer andra krav när det gäller arkitektur och utformning. Det är olyckligt om andra kulturyttringar tenderar att konkurrera om konsertsalarna i Musikens Hus som Birgegård påpekar i sin artikel.

När debatten om ett konserthusbygge i Uppsala pågick  var jag som biträdande kulturredaktör på UNT ofta med och publicerade debattinläggen på kultursidan. Nu är det i stället Uppsalas brist på ett fungerande konstmuseum som står på agendan. Även det ett angeläget ärende om Uppsala ska kunna kalla sig kulturstad. 

Ett ändamålsenligt hem för musiken fick vi med bygget av UKK. Vid varje konsertbesök i huset upplever jag samma glädje över att det vi kämpade för i föreningen Musikens Hus Vänner till slut blev en verklighet. Nu gäller det att se till att UKK får förbli ett Musikens Hus och ingenting annat!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cristina Karlstam

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Morfin för sjuka barn stals och byttes ut: "Hemskt"

Uppsala

Regionen skyndar på införandet av psykiatriambulans

Uppsala

Flygälskarna på plats: "Det ska låta mycket"

Speedway

Nu får jag väl gömma mig i Hallstavik

Bandy

Så mår Siriusstjärnan efter skadan mot VSK

Visa fler