Nu avslutar vännerna varsin trilogi

Vänner, grannar och partners in crime. Nu är två av Morgongåvas författare aktuella med avslutande delar i varsin trilogi.

Morgongåva 11 september 2019 18:00

– Min sambo ville flytta ut till bushen men då sa jag nej, jag vill ha buss, tåg och en affär. Så det blev lite mittemellan. Ändå skriver jag om folk som bor mitt ute i skogen, säger Michèle Glatthard.

Ingen av dem hade någon direkt koppling till Morgongåva från början. Men när de hittade varandra i en Facebook-grupp för författare 2016 hade de båda bott på orten i några år. Linnea Dunér hade sökt sig hit från Stockholm, Michèle Glatthard från Schweiz via Uppsala.

Som författartyper är de olika. Linnea vek böcker av papper som treåring, för Michèle har skrivandet inte varit lika självklart. För henne började författarskapet med fan fiction till Harry Potter. När hon sedan publicerade första kapitlet på en roman i samband med en tävling kontaktades hon av en förläggare som ville ge ut henne. Linneas resa har varit en annan. Efter flera refuseringar tröttnade hon på att vänta på besked från förlagen och beslutade sig istället för att ge ut böcker på egen hand.

– Jag gör alla delar själv, skriver baksidestext, gör omslag och sätter boken. För mig som egenutgivare som distribuerar böckerna själv så är det väldigt praktiskt att Adlibris ligger här i Morgongåva, då är det bara att cykla ner med beställningarna, säger Linnea.

Deras vänskap inleddes med att Michèle gratulerade Linnea till hennes första bok. Gratulationen följdes av kaffe och bokbyte och på den vägen är det. Och nu är de alltså båda aktuella med avslutande delar i varsin boktrilogi. Den sista delen i Linneas serie Vargatider har just kommit från tryckeriet, Michèle har release för sin sista del på bokmässan i Göteborg senare i september. Båda trilogierna är historiska romaner, men Michèles böcker drar lite mer åt fantasy än Linneas serie om de tre prästdöttrarna i Gästrikland.

– Det är skönt med det magiska, då får man leka lite mer. Tanken var att skriva en bok men jag hade några karaktärer över att fortsätta med, så då blev det såhär, säger Michèle.

Det är inte helt lätt att försörja sig som författare, framförallt inte för den som skriver annat än deckare. Både Linnea och Michèle har dagsjobb vid sidan av skrivandet. Men att ha en annan författare som granne hjälper.

– Vi har mycket mentalt stöd av varandra. Vi snackar titlar, sitter och skriver på caféer. Och Linnea är mer driven att åka på mässor och sådär, det är bra, säger Michèle Glatthard.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Litteratur

Uppsalaförfattare möter läsare på stan

Krönika

"Händelser vid vatten" är bra men inte bäst

Recension

Ambitiös debutroman av kvinnan bakom "Weissensee"

Litteratur

Merete Mazzarellas essäer om samtiden rör sig framåt

Litteratur

Mattias Alkberg skjuter upp turné

Visa fler