För dyrt att bygga nya kärnkraftverk

Insändare 9 november 2019 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kärnkraft tycks vara på tapeten igen i vissa kretsar. Vad gäller kärnkraften ligger det till på följande sätt. Det finns inget förbud att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Sedan 2010 är det fritt fram att bygga. 

Att det inte byggs några beror inte på att våra kraftbolagsdirektörer skulle vara avogt inställda till kärnkraft. Tvärtom, de flesta är kärnkraftsförespråkare. Dock spricker kalkylerna om man börjar räkna på vad det kostar att bygga ett nytt kärnkraftverk. 

Om vi tar det finska Olkiluoto 3 som exempel är det till dags dato försenat med mer än 10 år och uppe i en kostnad av 100 miljarder (världens näst dyraste byggnad). Detsamma gäller det franska kärnkraftverket Flamanville 3. Den finska reaktorn beräknas få en effekt på 1.600 MW. Ett landbaserat vindkraftverk på 3,5 MW kostar ca 35 000 000 kr. Man bygger alltså ca 2.700 vindkraftverk för samma kostnad som Olkiluoto 3 till en effekt på ca 8.700 MW. 

Dessutom är kärnkraftverken kraftigt subventionerade. Om en härdsmälta skulle uppstå är de svenska kärnkraftverken försäkrade till 12 miljarder kronor. Resten får skattebetalarna stå för. Härdsmältan i Fukushima beräknas kosta Japan 1.500 miljarder. Det finns till och med siffror på 4 000 miljarder. Till allt detta kommer rivningen av kärnkraftverken när de tjänat ut. Rivningen av de svenska kärnkraftverken beräknas kosta ca 140 miljarder. Mer än de kostade att bygga.

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Konsument

Välj rätt elavtal när priset skenar

Debatt: Rödgrön politik har inte orsakat elpriserna

Regeringen får avgöra tvisten om de 79 datorerna

Polisen om drönareobservationerna – "Utreds som en nationell särskild händelse"

Ministern om framtiden för kärnkraft • "Det förs ett krig mellan olika energislag"

Visa fler