Gustav Triller trollar fram smaker

ANNONS. Siluetten av en stor byggnad tornar upp sig mot den becksvarta utkanten av Bergsbrunna. Varmt ljus strilar ut från flera fönster och skär inbjudande strimmor i allt det svarta.  Vintern har halat solen för kvällen men det är inget som bekommer de som stökar innanför fönstren.

6 december 2018 09:49

När vi släpps in börjar besöket nästan som en sådan där klassisk komedi där folk springer in och ut genom dörrar. Skillnaden är att vi inte befinner oss på någon teater utan i stället i köket hos Triller Mat & Bröd. Och det är inte skådisar som pilar fram utan diverse Trillerbrorsor med armarna fulla av fat med allehanda godsaker.

I centrum av springet tronar Gustav Triller med all den pondus som bara en kökschef som verkligen vet vad han vill, besitter. Och när beställningarna av vinterbufféerna smyger sig allt närmare så är den egenskapen precis vad som behövs.
   – Här ägnar vi oss åt seriös matlagning, meddelar Gustav gravallvarligt, strax innan en räv smyger sig in bakom hans öra och hissar upp hans mungipor till ett varmt leende. Det ska vara med glimten i ögat, det är alldeles för lite humor i matlagning!
   Ur rockärmen (eller det kanske heter kockärmen i just det här fallet?) drar han fram ett antal exempel. Låt ingredienserna byta plats till exempel. Den skivade lammet får bli tillbehöret som samlas runt en härligt saltinbakad grönsak som får ta på sig huvudrollen.
   – Jag är nog en riktigt matnörd, berättar Gustav. Jag tittar på alla matprogram på tv, läser böcker och ägnar mycket av kvällarna åt att testa nya saker.
   Många av testerna hittar också hela vägen till köket i Bergsbrunna där bräddfulla hyllor med olika pulver och inläggningar vittnar om lekfullhet och kreativitet. Ett av favoritknepen är att med hjälp av torkade råvaror trolla fram smaker som matgästen inte väntat sig. Gustav öppnar locket på en av burkarna med pulver och en stark doft av räkor smyger ut i köket.
   – Det blir en spännande lek med smaklökar och sinnen. Det du äter smakar räkor men ser ut som något helt annat. 
   –  Många råvaror har rätt korta säsonger så med olika metoder ser jag till att de dofter och smaker vi så starkt förknippar med olika säsonger ska finnas tillgängliga året om för att ge våra kunder det där lilla extra. Doften av krondill till exempel, som ger dig en association av kräftskiva, trots att det ligger något helt annat på tallriken.

LÄS MER om Triller Mat & Bröd

För Gustav är det viktigt att ta vara på det närproducerade. En hel del av ingredienserna hämtas ifrån gårdar runt i Uppland, bland annat ost och kött.
   – Kunskapen ökar hos gårdsproducenterna och vi har hela tiden en bra dialog om smaker och metoder som gör råvarorna bättre och matupplevelsen rikare.

Även för en matnörd av rang behövs det dock lediga dagar. Gissa vad Gustav hittar på när han vill ha riktigt roligt. Söndag morgon packas väskan full med spännande smaker och sedan bär det iväg till övriga familjen där han ockuperar köket och lagar mat hela dagen till hela Trillerklanen.
   – Löjligt kul, säger Gustav. Fast i ärlighetens namn så finns det en hel del skönt i att bara slappa framför tv:n någon dag ibland också, och låta familjen stå för matlagningen.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
 – en del av Upsala Nya Tidning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!