Sant eller falskt i biosuccén - bråket om vad som egentligen hände på Titanic

ANNONS. Det är den mest realistiska Titanicfilmen som har gjorts. Men när historikern Claes-Göran Wetterholm och filmregissören James Cameron träffades slog det ändå gnistor. De var totalt oense om vad som egentligen hände vid katastrofen 1912 då Titanic gick under. ”Vi bråkade om allt!”

26 april 2019 10:33

Minns du scenerna i James Camerons storfilm ”Titanic” som hade premiär 1997? Baserad på tragedin som vi aldrig upphör att fascineras av.

- Det dramatiska händelseförloppet när fartyget sjönk.

- Orkestern som spelade in i det sista.

- Den heta kärleksscenen i bilen.

- Dramatiken kring livbåtarna.

Sant eller påhittat? Även om mycket i filmen stämmer så är annat helt fel. Eller i varje fall inte bevisat, menar etnologen och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm.
   – Hela historien om Titanic är full av önsketänkande. Man önskar till exempel att musikerna stod på däck på slutet och spelade en psalm, och efter James Camerons film ”Titanic” har detta spätts på. Jag brukar säga att det är den bästa film som någonsin gjorts om Titanic, om det som aldrig hände, säger han.

Claes-Göran Wetterholm har varit intresserad av Titanic sedan 1960 och är författare till flera böcker, bland annat mastodontverket ”Titanic” och ”Sagoskeppet”. Titanic har varit hans yrke i 23 år och nu arbetar han med världsutställningen ”Titanic - The Exhibition” som kommer till Fyrishov den 17 maj.
   Det var i Hamburg som Claes-Göran Wetterholm mötte filmregissören James Cameron. Han arbetade vid en stor pågående Titanicutställning, som Cameron besökte i samband med att filmen premiärvisades i Tyskland.
   – Under tre timmar gick vi runt och tittade på föremål och diskuterade Titanic. Vi hade olika åsikter om det mesta och bråkade ordentligt om vad som egentligen hade skett.
   – Men vi hade väldigt roligt samtidigt. Han var mycket kunnig och är personligen besatt av Titanic.
   Cameron har, efter sin storfilm, producerat ytterligare en film som aldrig har visats i Sverige ”Ghosts of the Abyss” (”Spöken från avgrunden”) i 3D.
  – Jag har sett den flera gånger och själv försökt få den hit, men hittills har det inte lyckats.

Huvudpersonerna i Titanicfilmen är påhittade, överklassflickan Rose spelas av Kate Winslet och den fattige konstnären Jack Dawson som hon möter ombord, av Leonardo DiCaprio.
   Men många andra i filmen reste på riktigt med "Titanic". Som fartygets konstruktör Thomas Andrews, rederiets vd Bruce Ismay, kapten Edward Smith, rike John Jacob Astor, förstestyrman William Murdoch och andrestyrman Charles Lightoller.

Många detaljer stämmer också, som att utkiken saknade kikare, de kom aldrig med från Southampton.

Vad är det då som inte stämmer?
– Främst handlar det om hur fartyget bryts itu i filmen och aktern går ner i vattnet. Om det hade varit så hade det blivit en väldig tsunamivåg som dränkt alla livbåtarna.
   Enligt Claes-Göran Wetterholm bröts fartyget itu först under vattnet. Det bekräftas också vid förhören efteråt av överlevande.
   – James Cameron var egentligen medveten om det och har sedan ändrat hållning, förklarar han.

En annan felaktig bild ges i kaoset där passagerarna ska i livbåtarna, som är alldeles för få. I filmen får endast kvinnor och barn gå ombord på livbåtarna medan männen hindras.
   – Så var det på babordssidan där andre styrman Lightoller tolkade kaptenens order "kvinnor och barn i livbåtarna" som att inga vuxna män fick gå i, inte ens om det fanns tomma säten.
   Men på styrbordssidan lät förste styrman Murdoch även män kliva i om det fanns plats.
   I filmen begår Murdoch självmord efter att ha skjutit två passagerare. I själva verket försvann han i vattnet och hittades aldrig. Och ingen människa sköts, endast varningsskott förekom. Något som filmbolaget fått be om ursäkt för.
   – Jag tycker det är trist att Cameron väljer att smutskasta honom i sin film när det inte finns en gnutta bevis, säger Claes-Göran Wetterholm.

En scen i filmen som många minns är kärleksmötet mellan Rose och Jack inne i en bil som transporteras i båtens lastutrymme. Och det stämmer, det fanns en enda bil ombord, en fabriksny Renault. Men resten är rätt osannolikt.
   – Det är totalt omöjligt. Bilen förvarades nämligen i en stor trälåda och saknade chassi, konstaterar Claes-Göran Wetterholm.

Allra störst diskussioner och spekulationer har det varit om orkestern verkligen spelade psalmen ”Närmare Gud till dig”, som sedan spreds i världen, precis innan fartyget sjönk. Uppgiften, som bedöms tveksam, kommer från en passagerare men de överlevande har lämnat olika minnesbilder. Och experterna tror snarare att det var valsen ”Songe d'Automne” som spelades.
   – Men det här kommer vi aldrig att få svar på och det är en av förklaringarna till varför Titanic än i dag fascinerar, menar Claes-Göran Wetterholm.

LÄS MER och boka utställningen Titanic - The Exhibition på Fyrishov i Uppsala

 

 ♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

FAKTA

♦ Titanic lämnade Southampton mitt på dagen den 10 april 1912 för sin jungfruresa till New York.

♦Tidigt den 15 april 1912 sjönk hon i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg.

♦ 2 208 personer fanns ombord. 1 497 av dem omkom. 712 överlevde.

♦ Filmen Titanic hade premiär i Sverige den 16 januari 1998.

♦ Filmen kostade 200 miljoner dollar att göra, vilket då var den dyraste filmen någonsin. Intäkterna är mångdubbla och ligger på över två miljarder dollar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!