Har du drömfyndet från Titanic i gömmorna?

ANNONS. Föremål med koppling till Titanic är heta och dyrbara. Ändå kan det finnas okända saker liggande i de uppländska hemmen. Särskilt en sak hade fått den främsta experten att jubla extra högt.

14 april 2019 15:38

Det är 107 år sedan Titanic gick under. Men intresset är fortfarande enormt. När Bukowski sålde några föremål som tillhört den svenska passageraren Malkolm Johnson blev slutpriset över en miljon kronor. Det var bland annat en tredjeklass bordsbiljett, ett fickur, ett fotografi av honom och en anteckningsbok.
   Men det är inte bara det ekonomiska värdet som har betydelse. För forskare och andra engagerade är informationen det intressanta. Varje nytt föremål som dyker upp ger dem mer fakta om Titanic – om människorna som reste med henne och livet ombord.

Claes-Göran Wetterholm är etnolog och fartygshistoriker och har haft Titanic som yrke i över 30 år. Han är även samlare av Titanicföremål och han är övertygad om det att finns fler intressanta saker som ännu inte har ”upptäckts”.
   123 svenskar åkte med Titanic och en tredjedel av tredjeklassresenärerna kom från Norden. Så det kan mycket väl tänkas att det finns vykort och brev liggande hemma hos personer med kopplingar till Titanicresenärer.
   – Men föremålen behöver inte nödvändigtvis ha varit med ombord. Det finns annat av intresse, till exempel filmprogram och minnessaker som tillverkades efter katastrofen, både från 1912 och framåt, förklarar Claes-Göran Wetterholm.

Nu när utställningen ”Titanic – The Exhibition” kommer till Uppsala går arrangörerna ut och söker efter föremål från Uppland.
   – Det brukar ge resultat när utställningen kommer till en ort och lokalpressen skriver om det. Plötsligt dyker det upp något, och det hoppas vi på här i Uppsala också, säger Claes-Göran Wetterholm.
   Ett exempel är det vykort som skickades från 16-årige Hans Linus Eklund från Askersund, bara några dagar innan fartyget gick under. Vykortet var adresserat till hans bror och låg sedan bortglömt och sparat i en pärm i decennier. Men när utställningen kom till Örebro tidigare i år dök det upp och kunde visas.
   –  Efter det hörde en dam av sig. Hennes mamma hade varit fosterbarn i familjen och hade ärvt en brosch med Hans Linus Eklunds bild på. Den fick vi låna och visa på utställningen, berättar Claes-Göran Wetterholm.

 

 

LÄS MER om utställningen Titanic - The Exhibition

Om han skulle få önska – då finns det särskilt ett drömföremål som mer än gärna får dyka upp.
   –  Det är originalbilder från tredje klass. Som visar hur det såg ut i korridorer, på toaletter, i badrum... Båten hade bara två badkar i tredje klass, som skulle användas av 1 000 resenärer! Men det är sådant som vi inte har sett.
   Det finns nämligen bara ett fåtal foton från andra- och tredje klass bevarade. Inte ens från första klass finns det särskilt många bilder.
   –  De flesta press- och reklamfoton som togs är från systerfartyget Olympics, som hade en nästan identisk inredning, förklarar Claes-Göran Wetterholm.
   Någonstans där ute vet han också att det finns postsäcksetiketter, så kallade facing slip, som hängdes på utsidan av postsäcken med angivande av stad.
   –  36 sådana hittades i fickan hos den döde posttjänstemannen, Oscar Woody. Etiketterna gick till familjen, som skänkte dem till en kyrka som i sin tur sålde dem på en välgörenhetsauktion. De dyker upp här och där i världen och vi har en med på utställningen, troligen den mest unika eftersom den inte har någon stad angiven.
   –  Genom etiketten kan man berätta mycket om bland annat postgång och de som arbetade med posten på Titanic, säger Claes-Göran Wetterholm.

BOKA BILJETTER till Titanic -The Exhibition på Fyrishov i Uppsala

 

 ♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!