Nya konstgräsplaner lyfter ungdomsfotbollen

ANNONS. Tack vare konstgräsplaner har fotbollen blivit mer och mer av en året-runt-idrott. Dessa konstgräsplaner byts ut löpande. Vad betyder det då för en fotbollsförening att få konstgräsplanen utbytt på sin hemmaarena?

20 mars 2019 17:03

Vaksala SK är en förening som dragit stor nytta av de möjligheter konstgräsplaner ger.
  – Konstgräset har förändrat fotbollen. Under vintersäsongen kan våra sex ungdomslag dela på konstgräsplanen innan naturgräset öppnat. Till skillnad från naturgräsplaner behöver inte konstgräsplanerna vila i flera månader. Våra 800 spelare och 30 ungdomslag kan träna året om på Årsta IP, berättar Andreas Sandqvist, kanslichef på Vaksala SK.

En del av Uppsalas konstgräsplaner har med åren blivit slitna, så var även fallet med planen på Årsta IP.
  – Vår konstgräsplan har varit lite av ett sorgligt kapital de sista åren. Planen var rejält sliten och hård, vilket gjorde att spelet blev för snabbt. Den hårda planen slet också mer på leder och ben, vilket förstås inte var bra för våra fotbollsungdomar, berättar Andreas Sandqvist.

Vad har det betytt för er förening att Årsta IP fick en ny konstgräsmatta sommaren 2018?
– Det har blivit ett lyft för hela föreningen. När vi får besök utifrån kan vi känna stolthet över vår fina konstgräsplan. Vår nya mjukare plan är även skonsammare mot knän och leder. Ännu är det för tidigt att uttala sig om skadorna minskat, däremot är det tydligt att vi har avsevärt mycket färre klagomål. Redan i dag växer vi rejält som förening och med den nya planen kan vi se ljust på framtiden, säger Andreas.

Förra året bytte man även ut konstgräsmattan på Stenhagens IP. Näst på tur i sommar är Sävja IP. Hur går det då till när det väljs ut vilka konstgräsplaner som behöver uppdateras?
   – Det blir som att lägga pussel, där vi ser till slitage, hur länge de legat på plats och hur mycket fotbollsplanerna används. I samband med att konstgräsplaner byts ut, görs även anpassning till dagens högre miljöhänsyn. När vi från Sportfastigheter kan arbeta med planerat underhåll så kan vi även tänka mer strategiskt kring resurshushållning, säger Ann-Kristin Volby, förvaltare på Sportfastigheter.
   Ann-Kristin som är förvaltare för bland annat Årsta IP, arbetar i en grupp med flera förvaltare och drifttekniker på Sportfastigheter.
   – Förvalta betyder värna och vårda, det stämmer väl överens med det vi gör. Oavsett om det gäller att upprätthålla goda relationer med föreningarna, reparera eller underhålla. Då jag själv har en bakgrund inom föreningslivet så känns det viktigt och meningsfullt att arbeta med att ge förutsättningar för föreningslivet i Uppsala. Uppsala kommun är vår hyresgäst och de hyr i sin tur ut fotbollsplaner med mera till föreningarna via bokningsservice, berättar Ann-Kristin.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!