En dag utan lärande är en förlorad dag

21 november 2018 12:57

– Jag har en brokig bakgrund men alltid haft viljan att lära mig nya saker. I tolv år arbetade jag på ett lokalt bryggeri, men framförallt har det varit mycket musik och teater. När det var som värst spelade jag i fem band, höll på med studentspex och lärde mig spela sjutton olika instrument. Och ja, precis, jag har även byggt instrument, inte minst säckpipor av alla de slag, berättar Peter.
   Efter de tolv åren på bryggeriet kände Peter att det var dags för något annat. Inspirerad av sin fru, som börjat plugga och fått en ny karriär, började han YH-utbildningen till drift- och fastighetstekniker 2015.
   Sportfastigheter, där Peter jobbar nu, är Uppsala kommuns bolag som bygger, förvaltar och utvecklar arenor, idrottsplatser och rekreationsområden så att Uppsalabor får möjlighet till en mer aktiv vardag. Som kommunalt bolag har de ett större ansvar som samhällsbyggare.

LÄS MER: Sportfastigheter förvaltar 48 anläggningar i Uppsala kommun

 

Hur hamnade du på Sportfastigheter?
– Våren 2016 fick jag en praktikplats här. Jag kände mig direkt välkomnad och uppskattad för min breda arbetslivserfarenhet. Efter att jag blev klar med utbildningen fick jag en projektanställning vintern 2017 och sedan även ett sommarvikariat. Och så blev jag kvar här på Sportfastigheter, berättar Peter.

 

Vad tycker du skiljer Sportfastigheter från andra?
– Arbetsgivarrollen är bredare för ett kommunalt bolag än i andra företag, det finns ett socialt uppdrag som innebär att ta en aktiv roll att till exempel ge plats och möjlighet för mig som var arbetssökande att skola om sig eller testa nya vägar. Där tycker jag att Sportfastigheter är väldigt engagerade och inkluderade mig i företaget på en gång.

 

Hur kändes det att få det förtroendet?
– Det var kanon. Jag är dålig på att inte ha något att göra, sedan ska ju barnen ha mat och hyran betalas. Det är ett perfekt jobb för mig då jag hela tiden utmanas, lär mig något nytt och även kan se andra saker som en traditionell tekniker inte tänker på. En ledstjärna för mig har alltid varit att en dag utan lärande är en förlorad dag, säger Peter.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Vi styrs mycket av felanmälningar som kommer in, men även rondering för att föregripa sådant som riskerar att gå sönder och få till mer planerat underhåll. Sedan tittar vi även över energisystemen, vilket för mig är extra intressant då hållbarhet alltid varit ett personligt intresse. Mina kunskaper tas verkligen till vara, det är korta beslutsvägar och vi drifttekniker får en stor delaktighet i processer. Inga stängda dörrar någonstans egentligen.

 

Vad är allra roligast med ditt arbete?
– Jag ler när jag åker till jobbet på morgonen varje dag. Just det att jag blev så inkluderad redan från början. Sedan är det kul att ha så mycket kundkontakt med föreningar och aktiva. Det känns ju riktigt bra att varje dag kunna vara med och bidra till att Uppsalabor rör på sig mer och har kul tillsammans, avslutar Peter Frodemo på Sportfastigheter.

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning
 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!