Så sparar du smartast till din dröm

ANNONS. En vingård i fransk sydsluttning, en hängmatta på en ö i Västindien, drömvillan eller din allra första moped? Vi har alla olika drömmar och planer för framtiden.
Drömma är enkelt, att spara till drömmen är inte alltid lika lätt. Men det finns knep.

2 april 2019 11:06

Sparbanken i Enköping hjälper många privatpersoner med sitt sparande för att just deras dröm ska gå i uppfyllelse.
   – Misstaget många gör omedvetet är att spara långsiktigt på ett sparkonto. På ett sparkonto är pengarna visserligen i tryggt förvar, men de kommer inte att växa till sig under de kommande 10-20 år du sparar. Detta gör man för att man är rädd att förlora och man tar en för låg risk på sitt sparande, säger Mattias Lahdosson, rådgivare på Sparbanken i Enköping.

Alla kan spara, mycket eller lite – det beror så klart på olika omständigheter, men det allra viktigaste är att man sparar, inte hur. Och det gäller att komma i gång. Och att vara uthållig.
   – Det handlar om disciplin och lite uppoffringar när det kommer till konsumerande. Många gör misstaget att konsumera först, och sparar det som eventuellt blir över. Gör i stället tvärtom och spara först för att sedan konsumera utifrån det som finns kvar på konto, säger Mattias Lahdosson (bilden).

 

Att månadsspara är det enklaste sättet att spara. Att ha en fast överföring kan ta dig närmare drömresan, villan, eller den franska vingården fortare än du tror. Det är smart att ta hjälp av bankens kunniga rådgivare för att få hjälp med ett långsiktigt sparande för att hitta en bra balans i sitt sparande.

Boka ett möte för personlig hjälp att nå din dröm online, eller ring 0171-853 00

– Ett vanligt misstag bland många småsparare är "flockbeteendet", att göra som alla andra. Småsparare älskar att köpa på rykten, tips, berättelser. Med andra ord är de redo att riskera sina välförtjänta pengar som de jobbat hårt för på vad någon annan säger i stället för att veta med säkerhet vad de gör själva, förklarar Mattias Lahdosson.

Ett tips är att skaffa en buffert för oförutsedda utgifter på att sparkonto och att sedan flytta resten till andra sparformer för möjlighet till högre avkastning. Ett riktmärke för en buffert som bör finnas på sparkonto är två månadslöner.
   – Det viktiga är att komma igång och vara ärlig mot sig själv. Börja med att sätta upp realistiska och mätbara mål och satsa inte för högt i början utan se till att det är genomförbart. En hundralapp i månaden är bättre än ingenting alls. En kombination av buffertsparande och långsiktigt sparande passar de flesta. Ett riktmärke för månadssparande är cirka 10 procent av lönen, säger Mattias Lahdosson.

Starta ditt sparande direkt (extern länk)

 

Fem tips: Så lyckas du med ditt sparande

 • Se sparandet som en belöning till dig själv. Varje dag betalar man någon annan i form av köp och räkningar. Du är väl också värd en belöning varje månad?

• Sätt av till sparandet direkt när lönen kommer med en stående överföring och du kan därefter med gott samvete spendera de kronor som finns kvar.

• Du ska självklart fortsätta konsumera men samtidigt behålla utgångspunkten om att försöka sätta av 10 procent av din månadslön. Det är tillräckligt lite för att inte göra för stora avtryck i ditt vardagliga liv samtidigt som det är tillräckligt mycket för att göra väsentliga avtryck på ditt framtida liv.

• Det du ska fråga dig själv om du vill ha koll på din ekonomi och lyckas med ditt sparande är om allt det du köper verkligen är nödvändigt?

• Var inte orolig för konjunktur och börssvängningar, det kommer alltid att variera.

 ♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

Enköping

Öppettider

Mån, ons, fre: 9.30-15.00

Tis, tors: 9.30-18.00

Kontantärenden

Mån, tis, ons, tors: 9.30-15.00

Tors: 9.30-18.00

 Tel: 0171-853 00

 

Bålsta

Öppettider

Mån, ons, fre: 10.00-15.00

Tis, tors: 10.00-18.00

Kontantärenden

Mån, fre: 11.00-13.00

 

Kungsängen

Öppettider

Mån, ons: 10.00-16.00

Tisdag, tors: 10.00-18.00

 Fre: 10.00-15.00

Kontantärenden
Mån- fre: 11.00-13.00

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!