Bostadsköpet kan påverka ditt liv många år framöver

ANNONS. När du har hittat din drömbostad och budgivningen sätter igång kan det krävas snabba beslut. Annica Hedström på Sparbanken i Enköping tycker att det bästa är att vara väl förberedd redan innan man går på sin första visning.

10 september 2019 09:11

Efter flera år med låga räntor och vad som kan kallas för köpfest på hus och lägenheter förändrades situationen på bostadsmarknaden sommaren 2016. Då infördes amorteringskrav på bolån för den som lånat till mer än halva bostadens värde. 2018 skärptes reglerna så att den som har lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst måste amortera ytterligare en procent.

Annica Hedström, privatmarknadschef på Sparbanken i Enköping, berättar att de nya reglerna har väckt många frågor hos dem som kommer till banken för att få rådgivning.   


   – De flesta tycker att det här är vettiga regler, men de bekymrar sig över att det påverkar hur mycket de får låna. Det jag brukar vara noga med är att få dem att tänka på att bolånelöftet från oss är en sak, en annan sak är vad det kommer att innebära för deras plånböcker, säger hon.

 

För samtidigt som det kan vara lockade att offra framtida restaurangmiddagar och semesterresor när hus- eller lägenhetsdrömmen är som starkast kommer det en vardag så småningom, menar Annica Hedström.  
   – Och då kan det kan vara värt att redan innan man går på visning ha bestämt sig för vad man är beredd att lägga på sitt boende. Dessutom behövs en buffert för oförutsedda händelser, framför allt i ett hus, men även i en lägenhet där spisen eller kylskåpet kan gå sönder.

Det finns många fördelar med att ta professionell rådgivning inför bostadsköpet. En annan sak många missar är till exempel att gå igenom den årsredovisning från bostadsrättsföreningen som mäklaren delar ut vid en lägenhetsvisning.  
   – Där kan vi som rådgivare hjälpa till att titta på föreningens ekonomi. Har föreningen stora lån på fastigheten finns risk att hyran höjs om räntan går upp, och det samtidigt som dina egna lån blir dyrare.

Inte minst är det förstagångsköparna som har behov av rådgivning. Ibland handlar det om par som flyttar till sin första gemensamma bostad.  
– Man kanske har olika ekonomiska förutsättningar. Den ena har pengar att lägga på affären medan den andra inte har det. Då är det ju viktigt att veta vad som händer om inte relationen blir som man har tänkt sig. Det kan ju vara en känslig sak att ta upp med sin partner, men tar vi på banken upp frågan som en del av rådgivningen blir det helt odramatiskt, säger Annica Hedström.

Så var det den där frågan om bolåneräntan. Hur ska man tänka nu när den fortfarande är så låg? Fast eller rörligt lån?
   – Övervägande del väljer fortfarande rörligt, men de senaste tiden har vi sett en trend att fler och fler väljer att binda sina lån på upp till fem år. Men det där är också en del i rådgivningen att titta individuellt på. Ofta kanske man delar upp det så att delar av lånet är fast. Då är man lite förberedd om räntan skulle ändras, något Riksbanken har signalerat kan ske i slutet av det här året eller i början av nästa.

 

Boka tid för rådgivning till ditt bostadsköp

 

 Viktiga frågor på inför bostadsköp:

  • Ska lånet bindas och i så fall hur?
  • Vad blir totalkostnaden per månad för boendet?
  • Vad gäller juridiskt och ekonomiskt vid separation, sjukskrivning eller dödsfall?
  • Vad blir kostnader för pantbrev och eventuell husbesiktning?
  • Vilka försäkringar behöver tecknas?

 

  ♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio 
– en del av Upsala Nya Tidning

 

<p><strong>&nbsp;</strong></p>

Enköping

Öppettider

Mån, ons, fre: 9.30-15.00

Tis, tors: 9.30-18.00

Kontantärenden

Mån, tis, ons, tors: 9.30-15.00

Tors: 9.30-18.00

 Tel: 0171-853 00

 

Bålsta

Öppettider

Mån, ons, fre: 10.00-15.00

Tis, tors: 10.00-18.00

Kontantärenden

Mån, fre: 11.00-13.00

 

Kungsängen

Öppettider

Mån, ons: 10.00-16.00

Tisdag, tors: 10.00-18.00

 Fre: 10.00-15.00

Kontantärenden Mån- fre: 11.00-13.00

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa