En ögonhälsoundersökning kan ge svar på hur dina ögon mår

ANNONS. Vid köp av glasögon eller kontaktlinser är vi vana att göra en synundersökning hos en optiker. Men visste du att optiker även kan göra en hel hälsoundersökning av dina ögon?

16 januari 2019 13:39

   –De flesta av oss har säkert hört talas om att äldre personer kan få problem med gula fläcken, grön starr eller grå starr. Men visste du att dessa och andra ögonåkommor många gånger upptäcks hos optikern?

Vid en ögonhälsoundersökning undersöker optikern både hur dina ögon ser och hur dina ögon mår. Många känner inte till att de har begynnande problem med till exempel cataract (grå starr), glaucom (grön starr) eller AMD (förändringar i gula fläcken). De bokar i stället en tid för synundersökning när de tycker att det är dags att byta glasögon. Sanna Laaksoharju (bilden), optikerassistent, utbildningsföreläsare och ägare av Skoglunds Optik berättar mer ...

 

 – En ögonhälsoundersökning hos oss på Skoglunds Optik tar cirka 70 minuter. Då görs en total hälsokontroll av dina ögon där synskärpan bedöms, ögats inre och yttre undersöks med biomikroskop eller oftalmoskop och ögonens förmåga att samarbeta kontrolleras. Optikerna tar även ögonbottenfoto, mäter trycket i dina ögon och gör en synfältsmätning utöver den ordinarie synundersökningen och går sedan igenom resultaten noggrant tillsammans med dig som kund.

 

Läs mer om synundersökningar och Skoglunds Optik

I de fall där något avvikande upptäcks skickar optikern en remiss till ögonläkare för vidare bedömning. Vid många av de vanligaste ögonåkommorna (cataract, glaukom, AMD och diabetesrelaterade förändringar på näthinnan) kan man med en snabb och rätt behandling säkra en god framtida ögonhälsa.
   – Vid ögonhälsoundersökningar har vi genom åren även haft kunder som själva inte märkt av något större synproblem. I stället har optiker i dessa fall upptäckt synfältsbortfall orsakat av hjärntumör och smärta i ögonen orsakad av tumör i ögonhålan. I andra fall har de upptäckt glaucom hos unga personer och permanenta skador på synfältet efter olyckor där allvarliga fall av hjärnskakning varit en bidragande orsak. Med akutremiss har dessa personer fått hjälp i tid och fått behålla sin syn, berättar Sanna Laaksoharju.

En ögonhälsoundersökning är en enkel investering för att försäkra sig om att dina ögon mår bra förklarar Sanna på Skoglunds Optik vidare.
   – Vi har bara ett par ögon och än så länge går det inte att transplantera ögon, så var rädd om din ögonhälsa, säger Sanna Laaksoharju på Skoglunds Optik.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media 
– en del av Upsala Nya Tidning

<p>Skoglunds Optik</p>

Öppetttider

Måndag – Fredag, 10.00 – 18.00 (Lunchstängt 12:30-13:30)

E-post: info@skoglundsoptik.se

Tel: 0171–338 15

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa