Trender kommer och går - Essets husmanskost består

ANNONS. I Enköping, Sveriges närmaste stad, lagas det varje morgon tusentals matlådor till butiker runt om i hela Sverige. Möt familjeföretaget som har tagit steget från lunchrestaurang till leverantör av matlådor till dagligvaruhandeln.

29 januari 2019 15:52

I familjen Bälter har man lång erfarenhet av att driva restaurangföretag. Ägaren till Restaurang Esset – Robert Bälter har själv arbetat i branschen sedan 1984. När han tillsammans med sin syster 2008 tog över gamla Bahcos tidigare lunchrestaurang i Enköping så fick de redan en riktig rivstart på verksamheten från dag ett.
   – Efter en lättare renovering av den gamla restaurangen så kom vi igång riktigt snabbt. Då var det bara jag, min syster och kökschefen Uuno som arbetade här. I dag är vi nio anställda där också min mamma Anna-Maria Bälter hjälper till. Hon har drivit flera restauranger själv tidigare. En sann eldsjäl och en enorm tillgång. Från början var det mest fokus på lunchservering. Från 2011 har vi undan för undan fått allt fler butiker som vi levererar matlådor till, berättar Robert Bälter.

 

Restaurang Esset levererar matlådor till livsmedelsbutiker i hela Sverige och även till onlinebutiker. De får också hela tiden förfrågningar om att få leverera till fler butiker.

Läs mer om Restaurang Essets leveranser till dagligvaruhandeln 

Varför har ni lyckats så bra?
– Det är genuin husmanskost. Vi lagar mat som vi själva gillar. För oss är det jätteviktigt att det ska vara som matlagning hemma. Självklart tar vi även in nyare influenser som till exempel thairätter. I slutändan är det ändå husman som folk mest av allt vill ha. Trenderna kommer och går, men husman består ...

Nu har det gått mer än 10 år sedan ni startade Esset. Har du hunnit stanna upp och se tillbaka på det ni lyckats med?
– Det har varit hårt jobb, vi har alltid haft en stor glädje i att arbeta hårt. Men vi har nog inte tänkt så mycket på det. Vi går upp tidigt på morgonen, sedan kör man bara på, maten lagas, packas och så kör vi ut den dag efter dag. Viktigast av allt är att vi är ett bra team och har roligt när vi jobbar. Sedan försöker vi hela tiden utveckla vårt arbetssätt. Tidigare hade vi två kockar som rullade köttbullar en hel dag, nu har vi i stället en köttbullerullmaskin som rullar 7 000 köttbullar på 3 timmar, säger Robert.

Vilka är era mest populära matlådor?
– Det är Pannbiff med potatismos, brunsås och lingonsylt. Nästan lika populära är våra köttbullar. Sedan vet vi att våra såser upplevs som något extra. Ni får pröva själva, det är ju då man känner hur gott det är, säger Robert Bälter.

 

Ett viktigt utvecklingsområde för Restaurang Esset är miljö och hållbarhet som de prioriterar högt. Återanvändning är en viktig del i detta.
   – Ett exempel på vårt miljöarbete är våra leveransbackar. De är återanvändningsbara vilket ger en mycket bättre miljöeffekt än engångsemballage. Totalt gör returlådan att vi får 1 ton mindre CO2e-utsläpp per år, säger Robert.

Läs mer om Essets miljöarbete

Hur ser era framtidsplaner ut på Esset?
– Vi är nu i färd med att bygga ett nytt produktionskök för att hinna med efterfrågan som ökar hela tiden. När det nya köket står färdigt så får vi återkomma, säger Robert med ett leende på läpparna.

Här kan ni se Essets sortiment av matlådor med allt från husman till chicken tikka massala och vegetarisk ärt & kålrotsbiff

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media 
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

Telefon: 0171 - 44 93 50

Mejl: info@restaurangesset.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa