Varför ska man TBE-vaccineras?

ANNONS. Ett fästingbett kan räcka och ditt liv blir inte detsamma. Om du gillar friluftsliv och vistas i Uppland, som är värst drabbat i Sverige, så är vaccination det enda skyddet om du vill vara säker på att inte smittas. Det hjälper tyvärr inte att bara plocka bort fästingen – har fästingen TBE, så smittar den så fort den bitit sig fast. De små rackarna vaknar redan vid 5 grader, så det är dessutom risk för TBE nästan hela året med andra ord.

4 maj 2018 14:46

Caisa Salmonsson och Anna Bredberg Kostov på RC Vaccinationer har sett vilka svåra konsekvenser TBE-drabbade får. En tredjedel av alla som insjuknat i TBE får livslånga hjärnskador. Eftersom det är ett virus så finns ingen behandling mot den fästingöverförda hjärninflammationen, utan bara något som lindrar symtomen.
   – Därför brinner vi för att försöka ge skydd till så många uppsalabor som möjligt, säger Caisa och tillägger med eftertryck: vaccin är säkert, TBE är det inte!
   – Det är bra att veta att barn kan vaccineras från ett år också, upplyser Anna.

TBE ska inte förväxlas med Borrelia, som är en bakterie och som kan behandlas med antibiotika. Den smittar dessutom inte på en gång, så det är fortfarande viktigt att man kollar sig och familjen efter fästingar varje dag.

Caisa och Anna vet att det är många som kanske drar sig för att vaccinera sig och därför är de så måna om att du ska bli väl omhändertagen på RC Vaccinationer. Personalen har många års erfarenhet och målet är att ge dig och din familj en trygg vaccination i en lugn och hemtrevlig miljö.
   – Man har förstås möjlighet att boka tid för att slippa köa, berättar Anna, men vi har också generösa drop-in-tider om du föredrar det. Och så håller vi koll, så att vi kan påminna när det är dags för påfyllning av ett vaccin, fortsätter hon leende.

LÄS MER och boka tid online (extern länk)

Caisa och Anna poängterar att även andra familjevaccinationer kan vara intressanta, som till exempel vattkoppsvaccin.
   – Vattkoppor är inte alltid så snälla och priset för sprutan motsvarar mindre än en VAB-dag, resonerar Caisa. Hur länge blir man inte hemma om alla barnen drabbas? Eller tänk att inte släppas ombord på ett flyg, om något av barnen har koppor och hela semestern måste ställas in?
   – Ja, så trist när det är så lätt att skydda sig mot det, fyller Anna i.

De vill också berätta om hepatit B vaccin, som alla barn födda 2016 och framåt numera får, men som äldre syskon alltså saknar. Hepatit B är världens vanligaste orsak till levercancer och är ett av WHOs storsatsningar att utrota. Med dagens resvanor och flyktingströmmar riskerar det att bli vanligare i Sverige också, därav införandet i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Twinrix ger skydd mot både hepatit A och B och räcker i 30 år.
   – 30 år! utbrister Caisa. Vad köper man i dag som håller så länge?

Caisa och Anna tog över RC Vaccinationer 2015 och efter ett innehållsrikt arbetsliv som legitimerade intensivvårdssjuksköterskor sedan 2000 och sjuksköterskor långt längre än så, så tycker de att det här ändå är det roligaste arbetet de haft.
    – Rent av vår passion! säger Caisa och ler stort.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
- en del av Upsala Nya Tidning

 

<p>RC VACCINATIONER</p>

MEJL:  Info@rcv.se

TEL: 018-54 00 54

ÖPPETTIDER
Du väljer själv om du vill boka eller komma på drop in.
Vi har öppet 6 dagar i veckan.

Måndag 11 – 18
Tisdag 9 – 18
Onsdag – Torsdag 11 – 18
Fredag 9 – 16
Lördag 10 – 14

Övriga tider kan också erbjudas enl. ök. med RCV, maila oss gärna om detta.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!