Han flydde från nazisterna och gav oss det moderna solskyddet

I år är det 100 år sedan Henry Sonnenberg bildade sitt företag i Tyskland och lade grunden till Luxaflex och modern solskyddsteknik. I dag är familjeföretaget NIBO Solskyddsteknik en viktig partner till Luxaflex i Uppsala. Men allt höll på att ta slut redan under 1930-talet.

10 juni 2019 09:06

Året var 1919 och i Düsseldorf i Tyskland bestämde sig den unge affärsmannen Henry Sonnenberg för att starta ett företag som sålde verktyg. Med tiden skulle han också bygga en fabrik och börja med egen verktygstillverkning. Men det var oroliga tider i Tyskland. När Adolf Hitler blev rikskansler 1933 förstod judiske Henry Sonnenberg att han skulle kunna råka illa ut om han stannade kvar. I 150 järnvägsvagnar fraktade han över hela sin fabrik till Rotterdam i Holland. När Tyskland invaderade landet sju år senare var det dags att fly igen, till USA.
   – Det berättas att han grävde ned hela fabriken i jorden om han någon gång skulle återvända, berättar Stefan Platakidis vid NIBO Solskyddsteknik i Uppsala.

Stefan fascineras av Henry Sonnenbergs öde och av de omständigheter som under 1940-talet skulle göra denne till en pionjär inom solskyddstekniken. Då hans familj är från Grekland, där det var militärdiktatur från 1967-1974, har även de erfarenhet av vad en diktatur kan göra med ett land.

 

När Sonnenberg återvände till Europa 1946 använde han det betydligt mindre judiskklingande namnet Douglas. Han hade slagit ihop sig med affärsmannen Joe Hunter och eftersom båda hade tillverkat aluminiumdetaljer åt den amerikanska krigsindustrin började de så småningom att började konstruera persienner av tunna aluminiumplattor under varumärket Hunter Douglas. 1951 gjorde Luxaflexpersiennerna entré på marknaden och deras elegans i kombination med hur praktiska de var gjorde att det blev en succé.
   – De är solskyddens Rolls Royce, sammanfattar Stefan Platakidis.

 

När NIBO startade sin verksamhet i mitten av 1990-talet och letade efter en kvalitetssäker produkt att sälja var samtidigt Luxaflex på jakt efter pålitliga återförsäljare i Sverige. Företagen möttes och upptäckte att de hade mycket gemensamt.
   – Vi är båda familjeföretag och vill att den familjära känslan ska genomsyra kontakten med våra kunder. Och vi känner båda ett ansvar för det vi säljer.

Läs mer: Om NIBO Solskydd (extern länk)

Andréas Glandberger har arbetat som solskyddstekniker på NIBO i sex år. Han tycker att det är en förmån att få arbeta med just Luxaflex och han uppskattar den satsning företaget de senaste åren har gjort på motoriserade smarta solskydd.
   – Deras kvalitet och vår erfarenhet och kompetens gör att kunderna vågar lyssna på oss och lita på våra råd. Och det känns väldigt tryggt för mig när jag erbjuder kunderna fem års garanti.

 

En effekt av Luxaflex och NIBO:s långvariga samarbete är också att solskyddsjätten, där förövrigt Henry Sonnenbergs 85-åriga son Ralph i dag är vd, använder Uppsalaföretaget som kunskapskälla i sin produktutveckling.
   – Vi har väldigt tät och bra kommunikation och det märks att de lyssnar på oss, säger Andréas Glandberger.

 

♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning

<p>NIBO Solskydd</p>

 

Energieffektiva gardiner

Luxaflex® är branschledande när det gäller att spara energi vid fönstren. 1985 uppfann de de mycket energieffektiva Duette® gardinerna, i mångt och mycket som en reaktion på energikrisen i slutet av 1970-talet. Den senaste innovation är Duette® Architella® gardinen. Väven har utformats som dubbla vaxkakestrukturer för att kunna erbjuda ännu bättre energieffektivitet. De fortsätter även idag att fokusera på gardiners energibesparande effekt. Utan bra gardiner kan upp till 50% av den energi som går åt för att värma eller kyla en bostad läcka ut genom dina fönster.

 

De fem bästa energispartipsen för fönster

1. Se till att alla fönster och dörrar är ordentligt tätade.

2. Håll fönstren stängda när värme eller luftkonditionering är på.

3.  Öppna upp gardinerna under soliga vinterdagar för att fånga upp  solvärmen och dra sedan för dem på kvällen för att hålla kvar värmen inomhus.

4. Dra för gardinerna under sommaren för att hålla värmen ute.

 

 

Luxaflex® produkter bidrar till att spara energi vid fönstren på tre viktiga sätt: 

1. Isolering

Vintertid släpps hemmets värme ut genom fönstren. Samma fönster släpper in värmen under sommaren. Med isolerande gardiner kan du sänka energiförbrukningen, spara på kostnaderna för värme och kyla och dessutom skapa en behagligare inomhusmiljö.

 

2. Reglera solvärmen

Den värme som solen avger, solenergin, må vara ett trevligt bidrag till uppvärmningen under vintern, men under sommaren kan den göra ett rum väldigt varmt, rent utav obehagligt att uppehålla sig i. Många av Luxaflex® gardiner hjälper dig att reglera solinsläppet för maximal solvärme på vintern och minimal solvärme på sommaren.

 

3. Dagsljus

Dagsljus är ett behagligt alternativ för att lysa upp ett rum med naturligt ljus i stället för lampor. Många av våra gardiner är perfekta för att släppa in lagom mycket dagsljus i rummen och därigenom minska energiförbrukningen eftersom inga lampor behövs.

 

• • • • •

Öppettider

NIBO City

Måndag-Torsdag: 10.00-18.00

Fredag: 10.00-16.00

Lördag & Söndag: stängt

NIBO Boläderna

Måndag-Torsdag: 12.00-18.00

Fredag: 12.00-16.00

Lördag: 11.00-14.00 Söndag: stängt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!