Få känner till de barnsäkra solskydden - en självklarhet på nya förskolan

ANNONS. De modernaste persiennerna och rullgardinerna är inte bara snygga och skyddar mot ovälkommet ljus. De är också gjorda för att uppfinningsrika barn inte ska kunna skada sig på dem. NIBO Solskyddsteknik i Uppsala har de senaste åren försett en rad Uppsalaförskolor med barnsäkra solskydd.

4 april 2019 16:50

–”Pojke hittad medvetslös”, ”Nära dö med snöre runt halsen”, ”Förskolans rullgardin nära bli en dödsfälla”. Med jämna mellanrum dyker rubrikerna upp i tidningarna sedan barn har lekt med rullgardiner eller persiennsnören och råkat få dem runt halsen. Men det finns lösningar på problemet. Stefan Platakidis vid NIBO Solskyddsteknik säljer flera varianter av barnsäkra solskydd.
    – Dels har vi solskydd som helt saknar lösa linor, dels har vi sådana där det finns en belastningsspärr i snöret som gör att det går av vid en viss belastning. På det sättet riskerar det inte att strypa barnet, berättar han.
    Samtidigt finns spärrar för att barn som använder samma snöre för att klättra med inte ska råka illa ut. En annan del av barnsäkerheten är att tunga rullgardiner sitter fast i sina fästen och inte ramlar ned. Detsamma gäller markiser som är tillverkade för att klara belastning från vinden.

En av Uppsalas modernaste förskolor är Upptäckten i Sala backe, som drivs att företaget Nordlandia förskolor. När barn och personal flyttade in i de nyproducerade lokalerna hösten 2017 saknade dessa helt solskydd. Värmeböljan förra sommaren blev därför nästan outhärdlig, men numera är fönstren välförsedda med solskydd i olika varianter.
   – När jag besökte NIBO för att diskutera vad vi skulle ha för solskydd var utgångspunkten att vi skulle ha barnsäkra varianter. Man läser otroligt ofta om olyckor med rullgardiner eller persienner, säger förskolechefen Mikaela Sveijer.

Nu har personalen möjlighet att ställa in solskydden både så att det inte blir för varmt i lokalerna och så att barnen har chans att titta ut på trafiken och annat spännande. Solskydden sköter sig själva med automatik så att personalen kan koncentrera sig på barnen i stället. Med hjälp av en kontroll i vuxenhöjd på väggen eller en fjärrkontroll går det också enkelt att mörklägga rum för sovstunder eller filmvisningar.
   – Vi är jättenöjda och jag vet att vår förskola på Råbyvägen också har satsat på liknande solskydd, säger Mikaela Sveijer.

Stefan Platakidis berättar att han redan har försett en rad förskolor i Uppsala med barnsäkra lösningar och att flera är på väg. Och när barnfamiljer kommer till NIBO:s butiker för att handla brukar valet vara enkelt.
   – Så fort vi nämner att det finns barnsäkra solskydd satsar de på det. Men det är fortfarande inte så många som känner till att de finns. Men de blir vanligare och vanligare.

Läs mer om NIBO och deras tjänster och utbud

  

Fem saker att tänka på när
du köper säkra solskydd

I samarbete med världens främsta leverantör av invändiga solskydd Luxaflex har de flera smarta lösningar för att än mer förbättra skyddet för barn. En sådan lösning är PowerView, med vilken du kan styra dina gardiner med en app i din smartphone, fjärrkontroll eller varför inte styra dina gardiner med röststyrning.

De som köper och använder gardiner och solskydd behöver vara medveten om riskerna som kan uppstå på grund av löst hängande linor, band, ändlösa kedjor och kablar, som kan vara farliga för små barn. Följande riktlinjer ska alltid följas:

  1. Små barn kan strypas av öglor i linor, kedjor, remmar och liknande som används för att hantera produkten. Barn kan också linda linor runt halsen.
  2. För att undvika att barn riskerar att strypas eller fastna ska linor placeras utom räckhåll för små barn.
  3. Flytta bort sängar, spjälsängar och andra möbler från gardinlinor.
  4. Bind inte ihop linor. Se till att linorna inte tvinnas och skapar en ögla.
  5. Montera och använd de medföljande säkerhetsanordningarna i enlighet med monteringsanvisningarna, för att minska risken för en olycka.

Solskyddsteknikerna på NIBO Solskyddsteknik kan berätta mer om hur ni kan göra för att få barnsäkra solskydd i ert hem.

♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

<p><strong>Barnsäkra solskydd</strong></p> <p>&nbsp;</p>

När det gäller alla form av solskydd så som gardiner och markiser är frågan om barnsäkerhet otroligt viktig. För Nibo Solskyddsteknik är detta en högprioriterad fråga. Därför säljer de endast gardiner som följer den europeiska säkerhetsstandarden EN 13120. Detsamma gäller de terassmarkiser som de erbjuder som alla är alla barnsäkra, testade och godkända enligt den europeisk norm för vindklassning (EN 13561). 

• • • • •

Öppettider

NIBO City

Måndag-Torsdag: 10.00-18.00

Fredag: 10.00-16.00

Lördag & Söndag: stängt

NIBO Boläderna

Måndag-Torsdag: 12.00-18.00

Fredag: 12.00-16.00

Lördag: 11.00-14.00
Söndag: stängt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!