Simply Clever gjorde att cykelprofilen fastnade för Skoda

ANNONS. När Johan Eriksson omskolade sig från elitcyklist till mäklare förändrades livet mycket. Hör hans berättelse om hur han i dag ger tillbaka till idrotten som har gett honom så mycket i livet och hur han får ihop vardagen med familjeliv, cykling och arbete som mäklare.

15 april 2019 12:34

Infödd i en cykelfamilj har livet för Johan Eriksson kretsat kring cykling ända sedan barnsben. I dag arbetar han som fastighetsmäklare på Widerlöv, men cykling och träning är fortfarande en viktig del av livet. 
   – Jag började cykla redan när jag var två år, det blir lätt så när både min pappa och äldre syskon tävlat i cykling. Så för mig var det tidigt självklart att cykling var det jag skulle satsa på. I familjen är det min storasyster som blivit allra mest framgångsrik med VM-guld i mountainbike, berättar Johan. 

Även Johan har haft många framgångar inom cykling och har genom karriären fått ihop hela 26 SM-medaljer.
   – Från början var det mountainbike som gällde där jag fick representera landslaget men jag bytte till landsväg när jag gick upp i elit och kom med i U23-landslaget. Elitcyklingen har gett mig otroligt mycket, men det var samtidigt väldigt skört att leva bara av cyklingen. Jag hade oturen att bli rejält sjuk, sedan fick jag även svininfluensa var borta i hela fyra månader. Det gjorde att jag insåg hur känsliga villkoren var som elitidrottare, där du måste vara orolig för varje liten förkylning. Det gjorde att jag bytte till en civil karriär i stället. 

Johan har hunnit prova på flera yrken innan han hamnade rätt som fastighetsmäklare. Cyklingen har dock hela tiden funnits med i bilden.
   – Jag började arbeta på Team Sportia och där körde jag igång träningsgrupper med min bror i cykling. Det var otroligt roligt, som mest kunde vi vara upp mot 200 cyklister en vardagkväll. Det har känts bra att kunna ge tillbaka till cyklingen. Inom arbetslivet har jag samtidigt saknat tävlandet från idrotten, innan jag hittade fram till mäklandet. Jag blev klar mäklare 2012 och efter några år på en annan firma träffade jag Tomas och Stefan på Widerlöv. Det kändes helrätt, de har samma driv som jag har och jag har trevliga arbetskollegor, berättar Johan.

Vid sidan av cykling och arbete är det familjen med fru, två små barn och hund som är Johans huvudfokus. Helt slutat tävla har han dock inte, fast nu är det vattenskoter som gäller. För att få ihop både arbete och fritid på ett bra sätt krävs det en bra bil.   
   – Mina krav var att få plats för barnen, vår 45-kilos hund och då en massa hobbies förstås. Så en stor bil visste jag att jag behövde. Det jag gjorde var faktiskt att åka till Möller Bil på Kungsgatan, för jag visste att där finns det mycket att välja på och flera olika bilmärken. Jag hade faktiskt först tänkt mig Volkswagen eller Audi, men sedan gick jag även förbi Škoda och då kändes det helt rätt. Precis som många andra så hade jag en förlegad bild av Škoda från 1990-talet när deras bilar rostade sönder och hade svaga motorer. Nu när jag provkörde kan jag faktiskt ärligt säga att jag inte kunde märka någon skillnad mellan Škodan och den Volkswagen jag valde mellan. Priset, storleken och känslan när jag provkörde gjorde att valet blev enkelt. Škoda är en riktigt jäkla bra cykelbil också, all plats jag behöver finns, berättar Johan.  

Johan utvecklar att han som mäklare behöver en bil som är pålitlig. 
– Arbetet som mäklare rymmer ständigt massor av mot- och medgångar. Då är det skönt att ha en bil som man vet fungerar, jag är helt färdig med begagnade bilar och är nu faktiskt inne på min tredje nya Škoda. Jag använder ju bilen i arbetet även på det sättet att jag skjutsar kunder till visningar och då är det ju viktigt att det är en bil som är skön att åka i som passagerare också. Sedan har det varit lite kul när kollegor lånat bilen och blivit rejält förvånade över vilken rolig bil det är att köra med. Det är kul att kunna överbevisa de som är skeptiska om viken bra bil det är. En viktig anledning annars till att jag nu är inne på min tredje Škoda handlar om att allt har fungerat så bra, sedan har de små smarta lösningar på otroligt mycket. Det var som nu i vintras, plötsligt så blev jag litet chockad. Jag tyckte det kändes konstigt i handskarna när jag höll i ratten, och då förstod jag att det fanns rattvärme i ratten. Bara en sådan sak, deras payoff Simply Clever stämmer verkligen otroligt bra. Så som jag ser det får jag verkligen mer bil för pengarna, där alla dessa smarta lösningar är bara extra lyx, säger Johan. 

Den konkreta betydelsen som Johans bil haft för sitt yrke visade sig inte minst nu i vinter. 
   –  Jag valde ju en SUV med fyrhjulsdrift då jag vet hur viktigt det kan vara vid busväder. Tack vare bilen har jag faktiskt räddat två visningar, som jag aldrig hade kommit till om det inte vore för fyrhjulsdriften och den goda markfrigången. På väg till visningen var det sju bilar som hade kört fast. Förutom att det skulle varit en besviken kund om jag inte kommit fram till visningen så är det ju även en ekonomisk fråga. Här har min Škoda Kodiaq Sportline blivit min räddning. Apropå Simply Clever så är det ju så jäkla praktiskt med paraply i dörrarna – snacka om smart lösning att ta ut när det regnar, säger Johan. 

För att få till de längre bilresorna med små barn har Johan ett tips. 
– Min bästa investering någonsin för barnens skull gäller mitt soltak – vi har ju en 3-åring och en 1-åring – det är perfekt för de att titta på molnen och allt som flyger förbi. Är det mörkt kan de kolla på månen och stjärnorna, otroligt enkelt men så effektivt sätt att roa barnen under längre bilresor. Sedan är det ju annars så smidigt att så mycket ingår i grundpaketet med Škoda, så som till exempel rails till taket på Kodiaqen. I mitt fall valde vi till familjepaketet och det var verkligen värt det. 

En annan fördel med Škodas lägre pris är att Johan får möjlighet att lägga mer pengar på sina fritidsintressen. 
   – Billigare bil, gör att jag kan ha en dyrare cykel (den jag cyklar på nu kostar 68.000 kronor till exempel). För att inte tala om min vattenskoter som ju förstås är ännu dyrare, berättar Johan.

I sommar så kommer Johan att köra vattenskoter i Roslagsloppet, efter att ha finjusterat vattenskotern hoppas han nå andra plats i tävlingen. Annars blir det även mycket cykling i sommar. 
   – Jag kommer att ta med mig en grupp nybörjare från Škoda-gänget i Uppsala och köra halv-vätternrundan nu i sommar. Då har jag även fått med min pappa faktiskt. Det kommer bli väldigt roligt, och skönt för mig att åka ett lopp utan att behöva tävla också. För mig är det litet extra kul att äga en Škoda på grund av att de ju varit en cykeltillverkare historiskt och även väljer att satsa mycket på cykling – och att sponsra både tävlingar och elitcyklister.  
   – Uppsala har en stark cykeltradition, där landsväg har dominerat, sedan har jag ju med mina syskon varit med och lyft mountainbikecyklingen. Det känns kul att det blivit litet av folkrörelse nu. Och det passar ju verkligen alla, jag kan cykla tillsammans med nybörjare. Dessutom finns det ju otroligt många trevliga platser att cykla på i Uppsala, utan att du ens behöver ta dig så långt ut, berättar Johan Eriksson avslutningsvis.

Har du precis som Johan behov av en stor bil, som både får plats för fritidsintressen, hund och familjen – se vilka nya Skoda som finns i lager hos Möller Bil i Uppsala.

Har du funderat på om privatleasing är rätt för dig? Läs då hur Karin Thalén resonerade när hon valde privatleasing i nativeartikeln "Precis som att äga en bil, fast du slipper allt krångel".

Just nu är det även en kampanj hos Möller Bil på den bilmodell som Johan Erikssom har – nämligen Skoda Kodiaq med dragkrok.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

<p>&Scaron;kodas historia</p>

Historien om bilmärket Škoda tog sin början med att mekanikern Václav Klement och bokhandlaren Václav Laurin började tillverka cyklar 1895 och kom även 1899 att lansera sin första motorcykel. 1905 började de under namnet Laurin & Klement tillverka bilar. 1924 kom de sedan att köpas upp av verkstadskoncernen Škodaverken som tillverkat allt från ångturbiner, flygplan, tåglok till verktygsmaskiner. Företagen skiljdes åt efter andra världskriget då Škoda Auto bildades.

Škodaverken är fortfarande en högsta grad aktiv industrikoncern fortfarande och tillverkar bland annat spårvagnar och järnvägsvagnar. En avgörande förändring för billtillverkaren Škoda Auto kom att ske 1992 när Volkswagen-koncernen kom in som extern ägare och moderniserade företaget som var märkt av sin öststatshistoria. Sedan dess har Škoda gjort en otrolig moderniseringsresa och utvecklat kvaliteten på bilmodellerna till att bli av samma höga klass som andra märken i Volkswagen-koncernen.

I Sverige hade Škoda historiskt haft ett sämre rykte efter att de bilar som såldes på 1990-talet inte klarade av det nordiska klimatet och rostade för mycket. Idag står sig Škodas bilmodeller väl i konkurrensen och varumärket är förknippat med kvalitet och robusta moderna bilar

Läs mer om Skodas historia här (länk på engelska).

Škoda och cykling

Då Škodas historia började med en cykel har alltid cykling varit en viktig del av bilföretagets företagskultur sedan dess. Fortfarande är Škoda djupt involverade i cykling och älskar cyklar. Därför är de officiell huvudsponsor till några av världens största cykelevenemang såsom Tour de France, Giro di´Italia och i Sverige även Vätternrundan. I år har Škoda varit huvudsponsor för Tour de France i 14 år och fortsätter tänka innovativt kring cyklingens betydelse i samhället. Ett exempel på det är satsningen Cykelvägsinitiativet och möjligheten att som anställd eller företag välja att leasa en tjänstecykeln.

Möller Bil och Škoda

Möller Bil i Uppsala (dåvarande AB G. Persson) var en av de första sex återförsäljarna i Sverige som började sälja Škoda. Mats Olsson, som var med redan från start, är still going strong som säljare på Möller Bil Škoda. Vilket visas inte minst genom att 2018 vann pris som Årets säljare i Škoda Sverige. I dag har han sålt Škoda längre än någon annan i hela Sverige.

Hitta till oss

Möller Bil

Välkommen till oss på Kungsgatan 103!

Telefon 018-17 17 00

E-post uppsala@mollerbil.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!