Precis som att äga en bil, fast utan allt krångel

ANNONS. Privatleasing blir ett allt populärare alternativ i Sverige. Hos Möller Bil ser de ett ökat intresse från nya kundgrupper för privatleasing. Det som lockar är framförallt enkelheten. Karin Thalén som valt att leasa en Škoda, kommer nu efter tre års privatleasing att välja en ny Škoda.

25 februari 2019 09:32

Karin Thalén bor sedan länge i Uppsala, men pendlar till arbetet som sjukhusdirektör på Stockholms sjukhem. När hon 2016 bytte arbete hade hon under en längre tid haft en tjänstebil.

 Då var det min man Weine som föreslog att jag skulle provköra en Škoda. Jag hade aldrig tänkt tanken innan. Då han tidigare arbetat som ansvarig för AVIS-franschisetagare i Sverige visste jag förstås att han hade mycket kunskap. Sagt och gjort åkte vi ned till Möller Bil en helg för att provköra en Škoda, berättar Karin.

För Karin var det alldeles oväntat, men i bilhallen så skulle hon hitta kärleken i en Škoda Scout.

 Jag såg att Skodan stod där i hallen och tyckte direkt den såg sportig ut, med superläckra fälgar. Jag blev förtjust i den direkt och den var riktigt kvick och rolig att köra. Dessutom med fyrhjulsdrift, en riktigt stabil bil helt enkelt och prisvärd inte minst. Normalt behöver man ju såklart vänta en period på sin nya bil. Men i det här fallet slog jag till direkt. Vi fick bra hjälp av säljaren Massoud Bagherzadeh, en jättetrevlig kille. Så då tecknade vi privatleasing på plats i bilhallen, berättar Karin.

Privatleasing är som All-inclusive

Var det självklart att det skulle bli privatleasing?

Ja egentligen, det är ju så otroligt smidigt. Tidigare har jag köpt och sålt bilar men har varken kunskap eller tycker det är kul. Att gå från tjänstebil till privatleasing är också ett väldigt enkelt steg. Privatleasing är ju ungefär som all-inclusive. Allt smidigt i en fast månadskostnad med försäkring,däckhotell och service. Jag får ett meddelande när det är dags för service. Det känns smidigt och enkelt, jag vill ha en bil som fungerar varje dag och har inget behov av att äga en bil, förklarar Karin.

Privatleasing har nu funnits cirka 15 år i Sverige, men det är egentligen först för tre år sedan som den stora boomen kom. 2017 stod privatleasing för 20 % av alla nytecknade bilar. Under 2018 hade privatleasing ökat till 30 %.

 Det som slog igenom 2016 var att många valde privatleasing för sin andrabil eller pendlarbil. Nu ser vi att fler väljer privatleasing för sin förstabil och att de inte längre går på den billigaste månadskostnaden utan väljer den bil de helst vill ha. De ser leasing som ett alternativ till annan finansiering, berättar Mikael Larsson, märkeschef Škoda på Möller Bil i Uppsala.

Leasing en del av Swedish Way of Life

Kanske är också privatleasing något typiskt svenskt? I Sverige har abonnemangstjänster som Netflix, Spotify och Storytel fått större genomslag än någon annanstans. 

Privatleasing passar med the swedish way of life. Vi uppskattar enkelheten i att veta om vad månadskostnaden är. Det är ju samma med abonnemang på mobiltelefoner. Sedan är mycket vad gäller bilar upplagt just på bilens första tre år. Vagnskadeförsäkringen gäller i tre år och första besiktningen sker också efter tre år. Det bidrar till enkelheten med privatleasing att allt följer de här ramarna. Du slipper mycket av det här krånglet genom att leasa din bil. Sedan måste du såklart vara rädd om din bil ändå. De som leasar blir också helkunder här på Möller. För kunden finns det en extra trygghet i att fakturan kommer från märkets eget finansbolag Škoda Finans, förklarar Mikael.

Vad händer då efter att den 3-åriga leasingperioden gått ut? För kunden så är normalvalet att teckna ett nytt avtal med en ny bil, men finns ju även möjlighet att köpa loss bilen. Karin har valt att teckna ett nytt avtal.

Nu har jag bestämt mig för att ta en Škoda Superb denna gång. En något större bil, litet mer kraft, men med samma fyrhjulsdrift och säkerhet. Då jag pendlar till arbetet i Stockholm varje dag så är säkerheten viktig. Nu har vi tre månader kvar på leasingen av Scouten och egentligen vill jag ha kvar den i familjen. Eventuellt kommer vi att köpa loss den så att min man Weine tar över den. Det skulle vara ett enkelt beslut att köpa loss den då bara jag har kört den, förklarar Karin. 

En del är oroliga vad gäller privatleasing helt i onödan. Självklart behöver du ta hand om bilen, men normalt slitage är ju tillåtet. Sedan testar vi bilen 3 månader innan den ska lämnas tillbaka för att se om det är något som behöver åtgärdas. Då du har en försäkring så är självrisken taket för kostnaden som kund. Ofta är sedan det enklaste för kunden att teckna ett nytt leasingavtal, har du blivit kär i din bil så går det självklart lika bra att köpa loss bilen, berättar Mikael Larsson, på Škoda.

”Som att äga en bil, men du slipper allt krångel”

För vilka passar då privatleasing? Egentligen alla förklarar Mikael, den utveckling han ser är att det egentligen är en del av det som bilbranschen har pratat om länge.

- Privatleasing passar in i en modern livsstil, där bilen är en tjänst snarare än en produkt. Du slipper allt krångel och har en trygghet i att det bara är en faktura att betala varje månad och att du hela tiden har uppbackning av oss på Möller Bil. Då vi har väldigt bra andrahandsvärde numera på Škoda så ser även månadskostnaden bra ut för kunden. Vilken månadskostnad det blir beror ju på värdet på bilen, hur många mil du kör och vad finansbolaget tror att restvärdet är efter tre år, förklarar Mikael. 

Vilken roll spelar då bilen i Karins liv?

Bilen är mitt andra kontor. Jag jobbar mycket i bilen, kan ringa röstbrevlådan och ta samtal som jag inte kan ta på tåg eller tunnelbana. Det är som ett privat rum för min del. Jag laddar upp inför arbetet och kan ladda ned i bilen, gärna med klassisk musik. Det är en livsstil som passar mig och jag får den frizon som behövs i mitt jobb med mycket kontakter hela dagarna. Sedan är Škodan också lagom stor för mina fritidsintressen. Jag spelar golf och det tar rätt mycket plats med utrustning och vagn. Och samma sak när vi ska åka till vårt hus på Öland, då fäller jag bara ned sätena och fyller bilen med blommor och packning. När jag åkte hem förra augusti så hade jag med mig 15 tomatplantor, förklarar Karin.

På många sätt tror jag privatleasing är framtiden. Det är ungefär som att äga en bil fast du slipper allt krångel. Unga människor kommer nog inte vilja köpa eller äga en bil. Allt fler kommer att tilltalas av det här upplägget med enkelheten i privatleasing, avslutar Karin Thalén innan hon kör iväg i sin kära kamrat Škoda Scout.

Läs mer om privatleasing och ett aktuellt erbjudande från Škoda på Möller Bil i Uppsala.

Läs mer om aktuella kampanjer på nya Škoda från Möller Bil.

Läs mer om Möller Bil i Uppsala och deras medarbetare här.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är producerad av UNT Content  
– en del av Upsala Nya Tidning
 

 

<p><strong>Om &Scaron;kodas historia </strong></p>

Historien om bilmärket Škoda tog sin början med att mekanikern Václav Klement och bokhandlaren Václav Laurin började tillverka cyklar 1895 och kom även 1899 att lansera sin första motorcykel. 1905 började de under namnet Laurin & Klement tillverka bilar. 1924 kom de sedan att köpas upp av verkstadskoncernen Škodaverken som tillverkat allt från ångturbiner, flygplan, tåglok till verktygsmaskiner. Företagen skiljdes åt efter andra världskriget då Škoda Auto bildades.

Škodaverken är fortfarande en högsta grad aktiv industrikoncern fortfarande och tillverkar bland annat spårvagnar och järnvägsvagnar. En avgörande förändring för billtillverkaren Škoda Auto kom att ske 1992 när Volkswagen-koncernen kom in som extern ägare och moderniserade företaget som var märkt av sin öststatshistoria. Sedan dess har Škoda gjort en otrolig moderniseringsresa och utvecklat kvaliteten på bilmodellerna till att bli av samma höga klass som andra märken i Volkswagen-koncernen.

I Sverige hade Škoda historiskt haft ett sämre rykte efter att de bilar som såldes på 1990-talet inte klarade av det nordiska klimatet och rostade för mycket. Idag står sig Škodas bilmodeller väl i konkurrensen och varumärket är förknippat med kvalitet och robusta moderna bilar.

 

Läs mer om Skodas historia här (länk på engelska).

Möller Bil och Škoda

Möller Bil i Uppsala (dåvarande AB G. Persson) var en av de första sex återförsäljarna i Sverige som började sälja Škoda. Mats Olsson, som var med redan från start, är still going strong som säljare på Möller Bil Škoda. Vilket visas inte minst genom att 2018 vann pris som Årets säljare i Škoda Sverige. I dag har han sålt Škoda längre än någon annan i hela Sverige.

Hitta till oss

Möller Bil

Välkommen till oss på Kungsgatan 103!

Telefon 018-17 17 00

E-post uppsala@mollerbil.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!