Positiv bostadskonjunktur i Tierp

ANNONS. I tidningsrubrikerna det senaste året har besked om kris i bostadssektorn varit ett återkommande inslag. Det skulle därför vara lätt att dra slutsatsen att situationen är likadan i Tierp. Vi träffar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Tierp för att känna dem på pulsen och få en insikt om hur det på riktigt står till med bostadskonjunkturen i Nordupplands pärla. Svaret kommer säkert att förvåna både tierpare och utsocknes.

8 april 2019 16:16

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sitter i ljusa moderna lokaler mitt emot stationsområdet i centrala Tierp. De delar lokal med bank- och försäkringsbolaget. Det nära samarbetet med bank- och försäkringsbolaget är unikt för Länsförsäkringar Fastigsförmedling och något som många kunder lyfter fram som positivt. Vi träffar de två delägarna, och tillika heltidsarbetande fastighetsmäklarna, Annica Bruksås och Sandra Tibring.

Hur upplever ni att bostadsmarknaden i Tierp är just nu?
– Jämförelsevis kan man faktiskt säga att det är bostadsboom i Tierp. Det är ett oerhört tryck på bostäder, speciellt villor. Vi märker inget av den bostadskris som finns i storstäderna, i Tierp har tvärtemot alla kurvor pekat uppåt under flera år. Går vi tillbaka 10–15 år var det inte alls självklart att vi skulle sälja de bostäder som vi fick in, det kunde hända att man fick ta bort bostaden en period för att vänta in bättre tajming. I Tierp är det nu tvärtom, allt vi lägger ut säljs och vi sitter inte med något lager av bostäder alls. Nu säljer vi till och med innan visning, vilket ju annars mest förekommit i storstäder. Detta sker även fast vi alltid rekommenderar kunder att vänta med att sälja till efter en visning för att verkligen lyssna efter hur intresset ser ut. Men det visar ju hur het bostadsmarknaden i Tierp är, berättar Sandra.
   – Det kan ju vara värt att poängtera att vi inte säljer några bostäder, vi förmedlar försäljning. Jag nämner det för att det ju alltid är säljaren som väljer. När bostäder säljs innan visning finns det en del potentiella köpare som kan bli riktigt förargade. Det säget något om hur het bostadsmarknaden är i Tierp, att köpare blir arga om de inte ens får komma på en visning, förklarar Annica.

Hur känt är det att bostadsmarknaden ser ut så här i Tierp?
– Det är många som inte har en aning skulle jag säga, säger Sandra. Vi har kunder som frågar oss när vi tror att krisen går över. Vi får bara vara öppna och tydliga med att säga att vi inte ser någon kris. Precis tvärtom. Det kan ju speciellt vara de som i dag äger en villa och inte har varit aktiva på bostadsmarknaden på länge. Här kan vi ju tipsa om att man kan ta kontakt med oss för att stämma av hur marknadsläget ser ut och göra en värdering. Det blir mer konkret när vi kan förklara på tu man hand hur det ser ut, säger Sandra.
   – Tar vi just på villasidan så är ju nämligen bristen extra stor. Här är efterfrågan långt mycket större än tillgången. Så ta kontakt med oss, och det gäller egentligen även om ni har tänkt att sälja om 1–2 år. Vi ställer gärna upp med vår kunskap och det är helt kostnadsfritt. Det är bra att kunna förbereda allt i förväg och göra alla förberedelser i god tid. Bäst förberedd ger bäst affär, säger Annica. 

Annica och Sandra lyfter även fram att många som bor i hus känner att de vet vad de har, och kan känna osäkerhet inför att sälja villan och köpa en lägenhet.
   – Många ser främst till de fasta kostnaderna och pekar på att de bor otroligt billigt när de äger sitt hus och har låga lån. Ser man på helheten så behöver det inte alltid vara så mycket billigare att bo kvar i huset. Främst beror detta på att om du äger en fastighet också måste tänka på att du förvaltar egendomen. För att bibehålla värdet så behöver du sköta om ytskikt, renovera, byta tak med mera. Gör man inte det, så kanske fastigheten rent av börjar tappa i värde. På det sättet är ju boendet i bostadsrätt lättare att räkna på, du vet vad kostnaden är varje månad, berättar Sandra.
   – En annan aspekt är ju när i livet du ska sälja, om man är ett äldre par. Vi märker att fler och fler äldre börjar resonera att de hellre flyttar när de har mer ork. De kan känna att det är skönt att få gå igenom sina saker, rensa och sedan hitta ett mer centralt boende där de slipper tänka på gräsklippning, snöskottning och oro för vattenskador och annat, berättar Annica.
   – Men det har varit ont om bra alternativ framförallt för den äldre generationen som efterfrågar 3–4 rum och kök med ett centralt läge och hiss. Nu är det på gång med bra alternativ i nyproduktionsprojektet Brf Lejonet som vi precis startat försäljningen på. Det är totalt 27 lägenheter 2,3 och 4 rok. Prisvärda lägenheter centralt i Tierp med hiss från bottenplan ända upp till 7:e våningen. Inflytt planerad till år 2020 så det är gott om tid att hinna förbereda försäljningen av villan, säger Sandra. 

Hur kommer det sig då att det blivit en sådan bostadsboom i Tierp?
– Det är väl egentligen flera olika delar. Motorvägen E4 kom ju 2007 och Upptåget några år innan det. Det har ju gjort att kommunikationerna till och från Tierp blivit avsevärt mycket bättre jämfört med hur situationen var på 1990-talet. Sedan ser vi också att folk letar sig hit från städerna. Vi har fått en klart större kundkrets de senaste åren. Och då pratar vi inte bara om Uppsala- och Gävlebor, utan allt fler även från Stockholmsområdet tittar på Tierp, berättar Annica.
   – Ser vi till det som påverkat andra marknader negativt, så har det egentligen bara gynnat Tierp. Ta detta med amorteringskrav. Sitter du med ett lån på 5-6 miljoner så kan amorteringskravet slå hårt mot vissa familjers ekonomi. Jämför du här med hur priserna ser ut i Tierp så påverkas vi inte alls på samma sätt, säger Sandra. Se räkneexemplet nedan.

 

Räknexempel
Villa för 5 miljoner (750.000 kr i insats, 75.000 lagfart). Cirka 7.000 kr per månad i amortering (om 2 % amortering) + ränta. Kommer du dessutom upp i skuldkvotstaket så behöver du amortera ytterligare 1 % till.

I Tierp så kan du hitta en jättefin villa för 2,5 miljon kronor (375.000 kr i insats, 37.500 kr i lagfart). Med 2 % amortering blir det då cirka 3.500 kr i månaden + ränta.

 

Tack vare att prisskillnader ser ut som de gör mellan Tierp och Uppsala/Stockholm så påverkar varken amorteringskrav eller skuldkvotskrav lika hårt förklarar Annica och Sandra.
   – Vi jobbar hårt för att prata med kunderna och prata om hur marknaden ser ut. Det som många inte förstår är kanske också hur stort intresset är utanför Tierp. Det är inte bara nån granne på gatan som kan vara intresserade av din bostad. Det är familjer från Uppsala och Stockholm som ser Tierp som en intressant ort att flytta till. Här kan ibland vi som bor i Tierp ha en litet mer negativ bild av samhället än de som kommer utifrån. Här tror jag att många behöver uppdatera sin bild av samhället, Tierp är en attraktiv plats numera. Vi måste bli litet mer stolta över att vara tierpare. Många upplever att det är en trygg plats att bo på, med bra med butiker, service, bio, bad, idrottsanläggningar och bra skolor, säger Sandra.
   – När vi säljer hus i Tierp, så säljer vi lika mycket in samhället och kommunen som själva bostaden, berättar Annica. Om vi själva inte var stolta tierpare så skulle vi inte kunna sälja in objekten lika bra till kunderna.

Berätta mer om er egen historia på Länsförsäkringar i Uppsala Län?
– Länsförsäkringar Uppsala har en lång historia ända sedan mitten av 1800-talet.. Det gör att vårt varumärke är starkt och att kunder förknippar oss med goda kärnvärden. Sedan kan man säga att vi som fastighetsförmedling är en relativt ny aktör. På det nationella planet var det först 2006 som Länsförsäkringar öppnade mäklarverksamhet, då under namnet Länshem. Sedan dess har vi på riksnivå blivit Sverige tredje största mäklare, berättar Sandra Tibring.
   – Det är egentligen ganska fantastiskt att det har gått så snabbt framåt. Ingen mäklarkedja har faktiskt någonsin vuxit så snabbt. Samtidigt har det förstås inneburit hårt arbete, men det känns ju otroligt bra att kunderna väljer oss och att de även uppskattar närheten mellan bank, försäkringsbolag och mäklarbyrå som vi kan erbjuda, utvecklar Annica Bruksås.

Hur är det då att arbeta tillsammans med bank och försäkringsbolag?
– Det finns bara fördelar som jag ser det. Vi delar reception, sedan har vi våra egna delar av kontoret. Men alla tre delar bank, försäkring och fastighetsförmedling hänger verkligen ihop. Just att vi kan arbeta nära tillsammans är en av våra stora styrkor – det blir en annan enkelhet för kunden när de kan få hjälp med allt. Det uppskattas väldigt mycket, förklarar Sandra.
    – Det är lite kul det där att många redan uppfattar att de är kunder till oss, för att de är försäkrings- och bankkunder. Och det stämmer ju bra det. Det känns tryggt för kunderna. De känner sig omhändertagna och är glada att bara behöva gå till ett ställe, säger Annica.

Vill du veta mer? Läs mer om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Tierp.

Vill du se hur din bostad i Tierp har påverkats av den positiva bostadskonjunkturen kan du läsa mer om att här. 

Nyfiken på hur det skulle vara att bo i Tierps nya skyskrapa? Läs mer om Brf Lejonet.  

 ♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

<p>Länsförsäkringar Fastighetsförmedling</p>

Tel: 0293-42650

tierp@lansfast.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa