Efter 120 år är Lagerströms Ur & Guld piggare än någonsin

ANNONS. Vem kunde tro att Lagerströms Ur & Guld skulle vara först i Uppland med Daniel Wellington? Den anrika butiken som har ett stort fokus på personlig service är även snabb med att ta in spännande nyheter på såväl ur och smyckessidan.

5 december 2018 17:34

Lagerströms Ur & Guld drivs sedan år 2005 av Torun Blomkvist och Johan Runering. Den anrika butiken grundades redan 1898 av Emil Lagerström. Butiken har legat vid Stora Torget ända sedan huset byggdes 1934. Kombinationen av ur och guld gör att de skiljer ut sig från andra butiker.
   – Det gör att vi har två ben att stå på som hänger ihop och stöttar varandra. Gemensamt är ju att det handlar om accessoarer. Klockor är ju numera för både män och kvinnor lika mycket en modeccessoar som en tidvisare. Dessutom så finns det varumärken där vi kan erbjuda både klockor och smycken, till exempel Michael Kors, berättar Torun.

 

Först med Daniel Wellington i Uppland
Butiken är ansluten till Stjärnurmakarna, som är en kedja där huvudkontoret ägs av alla butiker tillsammans. Tack vare att de är privatägda kan de själva bestämma sortimentet efter vad som passar enköpingsborna. De har de senaste åren byggt om och förnyat butiken för att hänga med i utvecklingen.
   – Det känns bra att förvalta en fin historia så som en av Enköpings äldsta butiker i en av Sveriges äldsta städer. För att lyckas tror vi det är viktigt att våga ta in nyheter. Exempelvis var vi först i Uppland med att ta in Daniel Wellington, vilket ju känns riktigt kul. Så vi är hela tiden aktiva för att hitta nyheter till enköpingsborna. Exempelvis har vi precis fått in smyckesmärket By Birdie som vi vet tilltalar kvinnor i alla åldrar. En annan spännade nyhet är TRIWA som i samarbete med Individuell Människohjälp skapat klockan Humanium som görs av nedsmälta illegala vapen. 15% av intäkterna från försäljningen går sedan tillbaka till sociala projekt i våldsdrabbade områden, berättar Johan.

Urmakare på plats i butiken
I dag är de fem som arbetar i butiken inklusive de två ägarna.
   – Till skillnad från många andra klockaffärer har vi urmakare på plats i butiken. Det gör att vi kan ta emot service på allt från armbandsur till väggur, oavsett märke eller om kunden köpt uret hos oss, förklarar Johan. Även Johan är utbildad urmakare, men arbetar i dag inte med reparationer. Däremot kan han bedöma urets skick och ställa diagnos.
   – För oss är service och det personliga bemötandet jätteviktigt. Det får man inte i kedjebutiker och större städer. Det är vår styrka här på Lagerströms. Det är också glädjande att se att allt fler satsar på att renovera ur som gått i arv. Det kostar så klart en peng att få igång urverket och byta ut delar, men det är så mycket känsla i äldre ur, Även på guldsidan så lagar vi trasiga länkar och kan omarbeta smycken. Det kan ju även till exempel handla om omträdning av pärlhalsband, berättar Johan.

Sortimentet av klockor är brett med allt från modeklockor till kvalitetsur. Lagerströms Ur & Guld inriktar sig på medelprissegmentet med klockor från 700-800  kronor upp till 10 000.
   – Det känns väldigt bra att kunna hjälpa så många olika kundgrupper. Allt från presenter, de som köper första klockan till sitt barn och till de som unnar sig något till sig själva, berättar Torun.

Ökat intresse för väckarklockor
Tvärtom vad man kunnat tro när alla har mobiltelefoner så har intresset för väckarklockor ökat märkbart.
   – Det har blivit en större produkt som passar alla åldrar. Fler och fler försöker komma bort från det här med att sova med mobilen på nattduksbordet. Dessutom riskerar inte väckarklockan att ladda ur. Sedan är vi även starka på klassiska urmärken som Certina, Victorinox och Seiko till exempel, säger Torun.

 

LÄS MER om butikens varumärken

 

Vad gäller armbandsur så finns det exempel på hur ny svensk teknik kan förnya produkten.
   – Kronaby ser ut som en vanlig analog klocka men innehåller modern teknik så att den är uppkopplad till mobilen. Du kan göra en rad olika inställningar så att klockan vibrerar när du får mejl, eller markera positioner för att minnas bästa svampstället till exempel. Kronaby ger det bästa av två världar och det märks att den väcker stort intresse, förklarar Johan.

Allt från inköp av guld till håltagning och förlovningsringar
Lagerströms har en bredare verksamhet än kanske många tänker på.
   – Vi är godkända för att kunna köpa in guld, så att det sker på rätt sätt. Sedan är vi licenserade för att ta hål i öronen och kan ta båda hålen samtidigt, berättar Torun.
   Trenderna inom smycken är att guldsmycken ökar igen. Ett område som Lagerströms historiskt varit stora på är förlovningsringar.
   – Hos oss får man personlig service och vi tar oss tid att sitta ned tillsammans i lugn och ro. Vi har riktigt verklighetstrogna attrapper så att paren kan fundera och pröva sig fram till det som passar bäst, säger Johan.

Johan och Torun betonar hur tacksamma de är över att ha många trogna kunder som uppskattar att kunna handla lokalt. Men de har faktiskt kunder från Västerås till Tierp. Inte minst tack vare deras breda sortiment och att de kan ge mer service än vanliga kedjebutiker.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från Insert Media 
– en del av Upsala Nya Tidning

Öppettider

Måndag-Fredag: 10.00-18.00

Lördag: 10.00-14:00

Söndag: Stängt

 Facebook: /LagerstromsUrGuld/

Hemsida: https://stjarnurmakarna.se/hitta-butik/enkoping/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa