"Vi säljer inte kläder, vi säljer en livsstil"

ANNONS. Jaber Mode har ända sedan 1974 hjälpt män i alla åldrar och situationer att klä sig med stil. Kunder som köpte sin första kostym inför studentexamen redan på 1970-talet har fortsatt komma tillbaka och tagit med sig nästa generation till familjeföretaget döpt efter grundaren JAn BERglund. När andra klädföretag går mot likriktning satsar Jaber på det individuella modet.

25 april 2018 14:55

– Vi säljer inte kläder, vi säljer en livsstil. Italien och Sverige har något av en kärlekshistoria, många har lärt sig älska vinerna och fotbollen. Ända har vi mycket kvar att lära vad gäller synen på stil och mode, berättar Crister Berglund.
    – När vi besöker de italienska modemässorna är det de äldre gentlemännen på 70+ och inte 20-åringar som imponerar med en unik individuell stil. Snarare än att härma varandra så vill de skapa sig sin egen unika stil. I Italien så tar de mode på allvar. Det här synsättet har vi tagit till oss på Jaber också. Mode och stil är inte några få förunnat som har en viss ålder eller kroppsform. Däremot kan vi vilja klä oss mer avspänt i vissa åldrar, därför har vi även mer avspända kostymmodeller.

– Vi kan hjälpa alla kunder som kommer in till oss. Därför gör vi alltid vårt yttersta, för vi vet att nöjda kunder kommer tillbaka. Vi har flera exempel där morfar handlade hos oss på 1970-talet och hans barnbarn nu kommer in och ska hjälpa sina barn handla kostym till examen.

Jaber har kläder för alla storlekar och tillfällen
Med alla män menar Crister verkligen alla. Han förklarar hur de kostymer som de låter sy upp kommer i storlekar för alla kroppstyper.
   - Vårt utbud går inte att jämföra med kedjornas. De har ofta bara en passform i olika storlekar av varje modell. Vi har i stället upp till sex olika passformer för varje storlek, som passar både den som är litet längre eller mer rund om magen.
   Utbudet av kläder för såväl sport, fritid och fest är dessutom stort på Jaber. De har hela spännvidden med kläder för män med jeans, tröjor, skjortor, rockar, jackor, accessoarer och förstås kostymer. Ser vi bara till antalet italienska varumärken som de har i sin butik så blir listan lika lång som för- och efternamnen på alla spelare i ett italienskt Serie A-lag: Canali, Corneliani, LBM 1911, Herno, Circolo, Emporie Armani, Luigi Bianci, Montecore, Daniel Fiesoli, Xacus, Hetrego med flera.

Hur ska vi som kund hitta rätt hos er på Jaber?
– Du behöver inte kunna något om mode eller stil eller varumärken för att komma hit. Vi hjälper dig att hitta din unika stil. Ofta så är det en bra början att du får känna på våra tyger och att du berättar när du ska använda kostymen eller klädesplagget, berättar Crister.

Familjeföretag med kärlek för hantverket
Det speciella med alla de varumärken som räknades upp ovan är att det alla är italienska familjeföretag.
   – Då vi också är ett familjeföretag så trivs vi med att samarbeta med andra familjeföretag. Alla använder dessutom bara italienska tyger, som designas i Italien och sys upp på deras egna fabriker. I det här finns det förstås även en miljöfördel jämfört med kläder som produceras i Asien. Därtill är alla kostymer full canvas, vilket är ett branschbegrepp som betyder att inget är klistrat.
   – Varenda söm i kostymerna är hantverksmässig sydd med kärlek. Det är den högsta nivån av skräddarsytt, går du till kedjorna så är det nästan alltid något som är klistrat. Förutom att det blir en skillnad i stryktålighet så kan våra kostymer tvättas utan problem.
  – En annan miljöaspekt finns i att alla tyger och kostymer görs i små serier och små volymer. Varje kostym som produceras säljs. Och fastän de produceras i små serier så tänker dem och vi på att sy upp kostymerna i alla passformer. Det är viktigt.

En annan sak som är typisk för de italienska familjeföretagen är att de aldrig upprepar en gammal succé. Även om de haft en modell som sålt otroligt bra en säsong så kommer den aldrig mer tillbaka.
   - De förstår vad det betyder att skapa en unik stil. De gör kostymer för sig själva, det ligger en kärlek och respekt för hantverket som går bortom kommersialism.
   - På samma sätt som Italien är känt för sina vindistrikt finns det också modedistrikt. Det finns tygväverier i ett område, fabriker i ett annat område där alla modehus samarbetar för att få fram de bästa tygerna.

The Italian Code
Finns det då något som skiljer ut de italienska modeföretagen från andra? Crister pekar här på den historiska kontinuiteten samt kombinationen av hantverket och experimentlustan att hitta nya tekniker.
  – Italien är världsledande vad gäller design, trender och utveckling, framförallt vad gäller herrmodet. Det som är svårigheten i dagens internetvärld är att skillnaden i kvalitet ofta inte syns på en bild på en dator. Du ser inte strukturerna, du kan inte känna tygets tyngd. Du behöver vara på plats och känna på kvaliteten och se detaljerna.
   – Om vi tar en standardrock i bra kvalitet från ett stort amerikanskt varumärke så känns den rejäl. Jämför vi sedan med en italiensk rock från PALTÒ så är det en helt annan lätthet i tyget. Har du inte känt skillnaden kommer du bli otroligt förvånad över hur stor skillnad det faktiskt är.
   – Tar vi sedan tillverkaren Allegri så arbetar de med tekniska tyger i naturmaterial. Ingen plast eller polyester men samma egenskaper som vi förknippar med syntetmaterial så som att de skyddar mot vind och är vattenavstötande.
  – Ett annat exempel är Circolo som har en egen metod för att skapa printade bomullstyger. De tillverkar kavajer som är lika lediga och bekväma som finare koftor. De har sitt eget tvätteri för att få till den perfekta känslan.

Det märks att Crister brinner för det italienska, när han tar fram det ena exemplet efter det andra och visar det som ni måste komma in till Jaber för att riktigt uppskatta. Han berättar dessutom att det finns en stark historisk koppling mellan italienska modeföretag och Sverige.
   - Under andra världskriget slogs Italiens industri i spillror. Då kom svenska företag och ingenjörer till räddning och byggde upp de italienska modeföretagens fabriker. Efter det var de italienska företagen snabba att nå ut med sin export och lyckades sprida sina modeller till Hollywood och filmindustrin. Exporten tillbaka till Sverige tog sedan fart på 1970-talet när vi startade Jaber, så det känns att det är ett starkt band mellan oss och våra italienska leverantörer.
   - Du behöver inte se ut som alla andra. Oavsett om det är till arbetet, bröllop, titta på fotboll med polarna, examen eller anställningsintervjun. Det finns ett plagg som fungerar för alla tillfällen. Vi har till och med kostymer som du kan spela tennis i berättar Crister och visar hur han kan stretcha i sin kostym.

Vill även du fångas av det italienska modet och den unika stil som de kan erbjuda män i alla åldrar och storlekar? Läs mer på www.jaber.se eller besök Jaber Mode på Fyristorg 6 i Uppsala. Brukar du inte ha vägarna förbi Uppsala så är Jaber värt en omväg.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
- en del av Upsala Nya Tidning
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!